www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 15.11.2017.

Министар Лончар: Наставак реконструкције Клиничких центара у Србији

Министар здравља Златибор Лончар објаснио је данас у парламенту, где се расправља о потврђивању финансијског уговора Клинички центри/Ц између Србије и Европске инвестиционе банке, да је реч о средствима за наставак реализације и финасирање пројекта реконструкције четири клиничка центра у Србији.

Лончар је навео да је буџетом за 2017. годину предвиђено да се Србија задужи код Европске инвестиционе банке до 50 милиона евра за пројекат Клинички центар Ц, односно за завршетак пројекта реконструкције четири клиничка центра који обухвата модернизацију, унапређење, проширење и доградњу центара у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, чија је укупна вредност процењена на 430 милиона евра.

Према његовим речима, до сада је са Европском инвестиционом банком уговорено 150 милиона евра по основу два закључена финансијска уговора.

Клинички центар А потписан је у децембру 2006. године на износ од 80 милиона евра и Клинички центар Б из 2008. године на износ од 70 милиона евра.

“Како је за финализацију пројеката неопходно још 50 милиона евра и како би средства треће кредитне линије постала оперативна, приступило се преговорима са Европском инвестиционом банком. Закључком владе од 13. априла 2017. године  утврђена је основа за вођење преговора у вези са одобравањем кредита за реализицију пројекта Клиничког центра Ц”, рекао је Лончар.

Како је додао, влада је прихватила извештај са преговора и усвојила Нацрт финансијског уговора који је потписан у јулу ове године.

Он је објаснио да се у Клиничком центру Београд у првој фази ради изградња нове куле, нових техничких зграда и паркинг, а у другој фази реновирање преосталог дела постојеће зграде.

Пројекат у Крагујевцу обухвата изградњу нове зграде, реконструкцију постојеће медицинске инфраструктуре, изградњу нових техничких блокова, радова на уређењу пејзажа, путева, паркинг и тротоара, рекао је Лончар и  додао да пројекат реконструкције то подразумева и у нишком и новосадском клиничком центру.

“Физички завршетак” свих нових и реновираних зграда планиран је за децембар 2021. године, рекао је министар здравља.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана