www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 14.11.2017.

Специјална болница „Свети Сава“ - Регионални лидер по броју урађених интервенција у ангио сали

Министар здравља у Влади Републике Србије асс др Златибор Лончар посетио је данас Специјалну болницу за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ и том приликом, заједно са др Миланом Савићем, директором ове здравствене установе, обишао ангио салу као и простор намењен за уградњу новог скенера за чију набавку је Министарство здравља издвојило близу 60 милиона динара, и који ће до краја новембра почети са радом.

Болница Свети Сава је по организацији, капацитету и кадровској као и технолошкој структури јединствена здравствена установа која се бави искључиво превенцијом и лечењем можданог удара. У овој установи  уради се годишње око 16.000 прегледа на скенеру и око 10.000 прегледа на магнетној резонанци, као и 3.500 рентген прегледа и око 15.000 различитих  ултразвучних прегледа.

Приликом посете овој здравственој установи, министар здравља Златибор Лончар истакао је да ће набавком новог, савременог скенера Специјална болница „Свети Сава“ бити у могућности да добре резултате које остварује и додатно унапреди, у интересу грађана, пацијената ове установе.

 „У Србији се годишње региструје око 24.000 нових пацијената оболелих од акутног можданог удара. Ова болест представља велико оптерећење за здравствени систем с обзиром да лечење траје дуго, скупо је, а последице по пацијенте су најчешће тешке. Мождани  удар у Србији први је узрок смрти код жена а други код мушкараца, одмах иза инфаркта срца. Од укупног броја оболелих у болници „Свети Сава“ годишње се хоспитално збрине између 6 и 7 хиљада пацијената што је четвртина свих оболелих на територији републике.  Зато је од великог значаја за наше грађане чињеница да „Свети Сава“ примењује све терапијске стандардне и напредне доктринарне процедуре у лечењу можданог удара и по томе не заостаје за светом. Улажемо у опрему, имамо врхунске стручњаке који овде раде и желимо да ова болница заиста буде регионални лидер у лечењу можданог удара“ рекао је Лончар.

Директор Специјалне болнице „Свети Сава“  мр сци. мед. др Милан Савић  истакао је да се у овој установи годишње уради око 100 такозваних  интравенских тромболиза, највише у Србији, а та терапија је и даље златни стандард у лечењу акутног исхемијског можданог удара.

“Болница „Свети Сава“ је специјализована установа за дијагностиковање и лечење цереброваскуларних болести, јединствена у свету са 250 постеља исте намене, уз примену свих најнапреднијих метода укључујући и ендоваскуларне процедуре и тромбектомију. Задовољни смо што ресорно министарство препознаје наш рад и што нам помаже да наставимо да радимо квалитетно” истакао је Савић.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана