www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 13.11.2017.

Национални референтни центар за дијабетес и Регистар пацијената оболелих од дијабетеса за унапређење здравствене заштите од шећерне болести

Унапређење здравствене заштите од шећерне болести у свим областима, како у дијагностици и терапији тако и у превенцији, биће и даље један од приоритета Министарства здравља, истакао је Министар здравља у Влади Републике Србије асс. др Златибор Лончар на  Конференцији посвећеној Светском дану дијабетеса 2017  “Дијабетес као изазов: Берлинска декларација и национални план унапређења дијабетолошке заштите”.

Министарство здравља је иницијатор бројних мултисекторских активности које доприносе даљем побољшању квалитета дијабетолошке здравствене заштите у Србији. Крајем 2014. године покренуто је обнављање саветовалишта за дијабетес у домовима здравља, а средином 2017.године је формирана и посебна Радна група за превенцију и лечење дијабетеса са задацима даљег ширења мреже и унапређење рада Саветовалишта за дијабетес, израде новог Националног програма за превенцију и контролу дијабетеса, која је у току, као и новог Националног водича за дијабетес и Националног водича за превенцију типа 2 дијабетеса.

Отварајући Конференцију, министар Лончар истакао је да ће Министарство здравља, због значаја дијабетеса као обољења, као и због због важности промена и побољшања која су до сад остварена у овој области, наставити са активностима које за циљ имају борбу против ове болести.

Формираћемо Национални референтни центар за дијабетес, а посебну пажњу усмерили смо на унапређење Регистра пацијената оболелих од дијабетеса, као изузетно значајне компоненте интегрисаног система здравствене заштите. У том смислу формиран је тим експерата који је дефинисао обележја од значаја за праћење пацијената оболелих од дијабетеса на примарном нивоу здравствене заштите. На основу дефинисаних обележја приступило се изради електронске платформе чија се имплементација очекује до краја 2017.године“ истакао је министар Лончар.

Конференцију поводом Светског дана дијабетеса организовала је Републичка стручна комисија за превенцију и контролу шећерне болести Министарства здравља Републике Србије у сарадњи са Дијабетолошким савезом Србије, Савезом друштава за борбу против шећерне болести Србије, Удружењем за едукацију дијабетичара Србије и Савезом друштава за борбу против шећерне болести Војводине.

Према најновијим проценама Међународне дијабетес федерације (International Diabetes Federation - IDF), свака једанаеста особа у свету има дијабетес или приближно 415 милиона људи, што одговара популацији Европског континента. Број оболелих и даље расте невероватном брзином и према садашњим прогнозама до 2040. ће се повећати више од 50% тј. износиће преко 600 милиона.

У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима. Институт за јавно здравље Србије процењује да око 700.000 одраслог становништва Србије има дијабетес. Приближно половину оболелих чини радно способно становништво, али се тип 2 дијабетеса све чешће дијагностикује код деце и адолесцената, као последица растуће епидемије гојазности. Код особа женског пола открије се 9.000 нових случајева дијабетеса сваке године.

Ове године, Светски дан дијабетеса је посвећен унапређењу здравствене заштите жена које су у ризику да оболе или су оболеле од дијабетеса. Оптерећење дијабетесом код жена је веће у односу на мушкарце, јер може утицати и на мајке, али и на њихово потомство. Дијабетес може изазвати низ компликација током трудноће, као што су спонтани побачај или урођене аномалије плода. Посебно забрињава податак да се две од пет жена са дијабетесом налазе у репродуктивном добу, а свако седмо новорђенче је изложено гестацијском дијабетесу. Такође, жене са дијабетесом имају већу вероватноћу да добију срчани удар у односу на жене које немају дијабетес. Због тога је веома важно да се болест открије на време и да свака жена и трудница правовремено добију одговарајућу терапију.

Имајући у виду да се тип 2 дијабетеса може превенирати усвајањем здравог начина живота и да су жене стуб породичних навика, оне би могле да постану покретачка снага за ширење здравих стилова живота и превенцију дијабетеса и изван породичног окружења.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана