www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.11.2017.

Нова санитетска возила- покретне болнице- за здравствене установе широм Србије

Министар здравља у Влади Републике Србије асс др Златибор Лончар и министарка правде Нела Кубуровић уручили су данас у Крушевцу кључеве 13 нових санитетских возила са пратећом медицинском опремом, представницима здравствених установа. За набавку санитетских возила опредељено је 55 милиона динара, добијених на Конкурсу за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитета). Поред санитетских возила, средствима из опортунитета обезбеђена је и савремена медицинска опрема у вредности 42 милиона динара за КБЦ Земун, ГАК Народни фронт, Клинику у Тиршовој и за ДЗ Лебане, а у комплетну реконструкцију породилишта ОБ Чачак уложено је око 40 милиона динара. 

Том приликом, министар здравља Златибор Лончар истакао је да је у последње три године обезбеђено 100 нових санитетских возила за здравствене установе широм Србије, и најавио да ће са акцијом наставити и следеће године.

Међу возилима је највише санитета - 'покретних болница', али има и теренских возила за најудаљеније крајеве наше земље, јер је нама брига о сваком грађанину, па и о оном у најудаљенијем селу, на првом месту. Ту су и возила за дијализу, али бих посебно истакао два возила за неонатологију. Она ће бити распоређена у Нишу и Новом Пазару и то је први конкретан корак у правцу реформе наше неонатолошке службе, коју смо најавили раније. Возила су опремљена, између осталог покретним инкубаторима и свом другом неопходном опремом да би транспорт угрожених беба био сигуран и безбедан” рекао је министар Лончар.

Набавка 100 санитетских возила за здравствене установе представља још једну у низу активности и мера, попут набавке медицинске опреме, изградње нових и реконструкције  постојећих здравствених објеката, новог запошљавања и омогућавања специјализација здравственим радницима, које потврђују да се брига о здравству у Србији води одговорно, одрживо и системски.

Држава је сада довољно јака и стабилна да обезбеди да систем функционисе ефикасно, квалитетно и брзо. Стога мислим да је ово заиста велики успех за српско здравство и државу, нарочито када имамо у виду оно што смо наследили, а то је да дуги низ година нису занављена возила, па су прелазила и милион километара. Када се озбиљно ради, системски, када се штеди и спроводе реформе, може да буде новца и за оне најбитније ствари, попут медицинске опреме. Доказ свега тога је и изузетно успешна сарадња Министарства правде и Министарства здравља”  закључио  је Лончар.

Министарка правде Нела Кубуровић подсетила је да је Министарство правде у марту ове године расписало други Јавни конкурс за доделу средстава из опортунитета, да се на конкурс пријавило више од 700 заинтересованих и да је око 350 милиона динара расподељено на 98 корисника.

„Највећи део новца је, као и прошле године, одвојен за здравство – 131 милион динара, а од тога је 46 милиона динара одвојено за набавку санинтетских возила која су додељена домовима здравља, клиничким центраима, болницама“, истакла је Кубуровић.

Она је најавила да ће почетком следеће године бити расписан нови конкурс ради доделе средстава из опортунитета, додајући да јавна тужилаштва итекако примењују овај институт, с обзиром да из године у годину расте број закључених споразума. Кубуровић је додала да је до септембра закључено око 12.000 споразума и да то значи да би и ове године у републички буџет по тој основи требало да буде уплаћено више од 600 милиона динара.

Она  је додала да примена опортунитета с једне стране растерећује судове, а са друге омогућава да део буџетских средстава на транспарентан начин буде расподељен на оне којима је најпотребније, попут здравства, просвете, социјале. Кубуровић је указала и да Министарство правде контролише утрошак тих средстава и да корисници морају да их употребе на начин који је предвиђен.

Кључеве нових санитетских возила данас су добили Дом здравља Жабаљ, Дом здравља Босилеград, Здравствени центар Неготин, Клинички центар Војводина, Специјална болница за плућне болести Сурдулица, Општа болница Крушевац, Клинички центар Ниш ,Општа болница Нови Пазар, Дом здравља „др Љубинко Ђорђевић“ Сврљиг, Дом здравља Трговиште, Дом здравља „др  Верољуб Цакић“ Мајданпек,  Градски завода за хитну медицинску помоћ Београд.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана