www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 06.11.2017.

Психијатријска болница у Падинској скели добила нови изглед

Завршена је реконструкција Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" у Падинској скели у чију је обнову, коју је финансирала Швајцарска влада и Град Београд, уложено нешто више од 2,2 милиона евра.
Министар здравља Златибор Лончар, током обиласка реконструисаних одељења, рекао је да су сада створени сви услови да пацијенти добију максималну негу и терапију. "Како је изгледала болница пре обнове то није могло да се види ни у хорор филмовима. када су поправљени услови, запослени су већ оприметили да се пацијенти брже опорављају", нагласио је министар.
Он је подсетио да Светска здравствена организација предвиђа да ће депресија бити водећа болест у будућности, те најавио да ће од наредне године почети и скрининг програми на депресију у целој Србији.
Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да је обнова Клинике за психијатријске болести део великог пројекта који је спровела Влада Србије, Град Београд и Влада Швајцарске. Указао је да пројекат има три сегмента - енергетску обнову клинике "Др Лаза Лазаревић", енергетску обнову Основне школе "Олга Петров" у Падинској скели и изградњу комбиноване топлане за производњу топлотне и електричне енергије на бази биомасе.
"Швајцарска влада дала је за тај пројекат 7,7 милиона евра и 970 хиљада швајцарских франка, док је Град Београд пројекат финансирао са 1,5 милиона евра", рекао је Антић. Додао је да је енергетска обнова основне школа завршена прошле године и да је у првој сезони направљена уштеда од 30 одсто.
Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да тимским радом нема проблема који не може бити решен, те да Град посебну бригу посвећује онима којима је најпотребније. "Отварањем вртића бринемо о најмлађима, увођењем сениор картица о најстаријима, а овакцвим пројектима о психијатријским пацијентима", рекао је градоначелник. Он је најавио да ће Град наставити да унапређује примарну здравствену заштиту и да ће већ у среду бити отворена амбуланта у Прњавору у насељу Рипањ.
Директорка клинике "Др Лаза Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић захвалила је Швајцарској амбасади и Граду Београду на донацији и најавила да ће за неколико месеци у Београду бити отворен први центар за ментално здравље где ће грађани свакодневно моћи да добију савете од професионалаца.
У клиници "Др Лаза Лазаревић" обновљене су кухиња, централна апотека, лабораторија, два одељења и дневна болница, а започето је сређивање парка од 12 хектара. Годишње се у тој здравственој установи лечи око 2000 пацијената и амбулантно прегледа 20 хиљада људи.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана