www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 31.10.2017.

Пројекат "До успеха заједно" - за здравије животне навике

Пилот пројекат "До успеха, заједно" кроз који ће ђаци петих разреда слободно време испуњавати спортским и едукативним активностима, представљен је данас у ОШ "Свети Сава" у Врчину, а како је рекао министар просвете Младен Шарчевић, план је да се он прошири и на друге школе.

"Пројекат се за сада спроводи у четири школе, а наш је циљ да иде и даље", рекао је Шарчевић обраћајући се присутнима у врчинакој основној школи. Неговање здравог живота је добар начин да деца испуне слободно време, будући да све више прибегавају електронским уређајима, а неретко и насиљу, истакао је Шарчевић.

Министар здравља Златибор Лончар поручио је да пројекат "До успеха, заједно" започиње у овој школи јер је она испунила све предуслове, а циљ је, каже, да он заживи у свакој школи. Пери разред је, каже министар здравља, идеалан период да се утиче на младе људе да се здраво хране, више баве спортом а да мање времена проведу "за телефонима и компјутерима".

"На старије се не може утицати, али ако утичемо на младе, имамо шансе да сутра будемо здравија нација", поручио је Лончар.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић сагласио се да је пети разред период када је најбоље утицати на школску децу, будући да се тада у њиховом образовању доста тога мења. Он је окупљеној деци поручио да је јако важно да се сви баве спортом и рекреацијом да би Срби били здравија нација. "Један динар уложен данас у спорт, је три динара мање сутра у здравство", истакао је Удовичић.

Пројекат је подржала амбасада Израела, а како је рекла амбасадорка Алона Фишер Кам, он је адаптирана верзија пројекта Еквилајзер који већ постоји у њеној земљи. "Овај пројекат је показатељ како амбасада Израела жели да помогне у Србији али и означава пријатељство српског и изралеског народа", каже Фишер Кам.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је веома поносан што је данас у Врчину, а да сам наслов пројекта дочарава да је важно да се ради заједно ако желимо да стигнемо до успеха. "Посебно је занимљиво адаптирати сваки пројекат средини у којој се спроводи, а то је успело, рекао је, захваљујући помоћи и сарадњи три ресорна министарства", каже Орицио.

Пројекат "До успеха, заједно" је пројекат превенције ризичних понашања који су заједно спровела три министарства уз подршку ОЕБС-а и амбасаде Израела. Циљ пројекта је да се кроз спортске и едукативне активности креира средина у којој се негује поштовање, разумевање, свест о важности учења и здравих животних ставова. Тиме би се, намера је, превентивно деловало на ризична понашања попут злоупотребе психоактивних супстанци, насиља, алкохолизма и разних, других облика антисоцијалног понашања.

Пројекат је осмишљен тако да се ученици петих разреда, четири пута недељно, у слободно време баве спортским и едукативним активностима. Пилот фаза пројекта се спроводи у четири школе - ОШ "Иво Андрић" из Ниша, ОШ "Јован Поповић" из Крагујевца, ОШ "Свети Сава" из Београда и ОШ "Душан Радовић" из Новог Сада.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана