www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 02.11.2017.

Министар Лончар: За три дана издато 240.000 електронских рецепата

За три дана у десет београдских домова здравља издато је 240.000 електронских рецепата, а више од 19.000 већ је реализовано, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар. Он је посетио апотеку "Мостар" Апотекларске установе Београд, како би се лично уверио како систем функционише и разговарао са пацијентима.

"За три дана написано је 240.000 електронских рецепата, више од 19.000 већ су људи реализовали и подигли су терапију у апотекама. Ушли су у процес и минимум наредних шест месеци неће морати да иду код лекара", појаснио је министар.

Како каже, у наредних месец дана паралелно са електронским, лекари ће писати и папирне рецепте, док се "систем не ухода", а онда ће се прећи само на е-рецепт.

Бенефит ће, објашњава, осетити и лекари и хронични пацијенти. Пацијенти који више неће морати да заказују одлазак код лекара и чекају у чекаоницама само да би добили терапију, а лекари ће бити мање оптерећени папирологијом.

"Око 60 одсто ће бити мања оптерећеност на изабраним лекарима. Годишње се изда 6,5 милиона рецепата. Сада ће лекари моћи да се посвете оним пацијентима који имају здравствени проблем, биће растерећени од бирократије", појаснио је министар. Електронски рецепт уведен је од 30. октобра у 10 београдских домова здравља, а до краја године замениће папирне рецепте у свим београдским домовима здравља.

Директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић каже да су за прва три дана, колико се е-рецепт примењује, резултати одлични, да ће се смањити гужве у чекаоницама. "Смањићемо папирологију, добити уштеду у времену и лекар ће напокон моћи много више да ради са пацијентима који имају нова оболења. Хронични болесници ће моћи да подигну рецепт у било којој апотеци", појаснио је он.

Увођење електронског рецепта подразумевало је умрежавање Републичког фонда за здравствено осигурање, апотека и домова здравља. Директорка Апотеке Београд Јасминка Бјелетић каже да је та установа потпуно спремна за увођење е-рецепта.

"Најважније је да пацијент буде задовољан", нагласила је она. Увођењем е-рецепта највише су се обрадовали пацијенти.

Гордана Станојевић, хронични болесник, подигла је данас у апотеци "Мостар" своју месечну терапију и не крије задовољство што за месец дана неће морати у дом здравља, већ ће са здравственом књижицом моћи да подигне терапију у апотеци. "Ово је сјајна ствар за нас који смо запослени, јер нећемо морати да губимо време и чекамо у чекаоницама са људима који су болесни и треба им лекарска помоћ", рекла је она.

И Милутин Нићифороцвић презадовољан је што је, како каже, све завршио за три минута у апотеци и што по наредну тераоију неће прво морати у дом здравља већ право у апотеку. "Хвала онима који су одлучила да нама пензионерима и свим хроничним болесницима много олакшају", рекао је он.

Електронски рецепт почетком наредне године трабао би да заживио у свим домовима здравља у Србији.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана