www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 30.10.2017.

eРецепти за бржи, ефикаснији и квалитетнији здравствени систем


 
Имплементација електронских рецепата (eРецепти) у оквиру Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) отпочела је данас у Домовима здравља у београдским општинама Савски венац, Стари град, Палилула, Врачар, Звездара, Вождовац, Земун, Нови Београд, Чукарица и Раковица. До краја године eРецепти замениће папирне рецепте у целом Београду, а почетком следеће године ће бити доступни и пацијентима у целој Србији.

Министар  здравља асс др Златибор Лончар истакао је да се електронски рецепти постепено уводе јер је било потребно обучити све оне који учествују у овом процесу, и проверити све сегменте и функционалност eРецепта, да би систем могао да се касније примени на територији целе државе у пуном капацитету.

"Увођење eРецепта је велика и добра вест за наш здравствени сyстем, за лекаре и све пацијенте,  а пре свега за хроничне болеснике, који више неће морати да одлазе сваког месеца или чешће по нови папирни рецепт. Пацијенти ће сада, на основу процене свог лекара, само једном или двапут годишње ићи код лекара осим ако нема неких промена, а за све остало иду директно у апотеку по лек који су до тада користили. ", рекао је Лончар.

Процењује се да ће се увођењем eРецепта број посета код изабраног лекара смањити за 60%. Сада ће и лекари опште праксе у значајној мери бити растерећенији и моћи ће да се више баве превентивом, а не папирологијом и бирократијом.

"Годишње се изда 65 милиона папирних рецепата. Ово је озбиљан бенефит и за пацијенте који неће морати да плаћају партиципацију и стално заказују долазак код свог лекара", рекао је Лончар.

Апотеке у којима је могуће преузети лекове путем eРецепта биће обележене посебним налепницама (фотографија у узглављу).

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана