www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 26.10.2017.

Отворено савремено Одељење за ВТО у ГАК „Народни фронт“

Београд, 26. октобар 2017.године- Министар здравља у Влади Републике Србије асс др Златибор Лончар посетио је данас Гинеколошко-акушерску клинику (ГАК)  „Народни фронт“ и том приликом, заједно са проф. др Жељком Миковићем, директором ове здравствене установе и Михаилом Јанковићем, директором „Nectar групе”, обишао  Одељење за вантелесну оплодњу ове клинике, које је потпуно реконструисано средствима Министарства здравља и донацијом компаније „Nectar“.

 

У обнову одељења и набавку опреме, Министарство здравља издвојило је 30 милиона динара, а компанија „Nectar“, кроз кампању „Није свеједно када бебе долазе“ обезбедила је 25 милиона динара. Реконструкцијом Одељења за вантелесну оплодњу, ГАК „Народни фронт“ добио је и банку репродуктивних ћелија у којој ће моћи да се чувају ембриони парова који из првог покушаја нису могли да остваре потомство.

 

Обилазећи ново Одељење за ВТО, министар здравља Златибор Лончар истакао је да изградњом оваквих, савремених Одељења за ВТО, Министарство здравља настоји да услуга биомедицински потпомогнуте оплодње буде што доступнија, за све грађане наше земље, односно за све парове којима је неопходна.

 

„У Србији данас више од 400.000 парова има проблем са стерилитетом а учесталост неплодности бележи тенденцију раста. Зато ово министарство континуирано ради, доноси мере и предузима многобројне системске програме и активности у циљу заштите репродуктивног здравља, борбе против неплодности и успешности биомедицински потпомогнуте оплодње. Померили смо старосну границу за укључивање у програм вантелесне оплодње са 40 на 42 године живота, а број бесплатних покушаја повећали са два на три покушаја, о трошку државе. Донели смо и нов Закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи, који предвиђа формирање банке репродуктивних ћелија, ткива и ембриона у Србији. Све су то неопходне системске мере које смо донели у циљу повећања броја и процента успешности обављених поступака вештачке оплодње, односно спречавања „беле куге“. Сада је на овим људима да приону на посао, стручни су, имају одличне услове и очекујемо врхунске резултате. Мера успеха су бебе “, закључио је министар Лончар.

 

 

 

Одељење за артефицијалне репродуктивне технике са дневном болницом ГАК „Народни Фронт“ је у протеклих 10 година обавило 2.799 процедура ВТО захваљујући којима су рођене 1.024 бебе. Просечно годишње може да прими око 300 пацијенткиња (парова). Са новим, савремено опремљеним Одељењем за ВТО, број процедура и проценат успешности значајно ће бити већи.

 

Директор ГАК Народни фронт Жељко Миковић истакао је да ова здравствена установа сада имају најсавременије Одељење за вантелесну оплодњу у нашој земљи и да се услови рада изједначавају са светским центрима, те да се очекује и успешност на том нивоу.

 

"Ми смо и до сада имали висок проценат успешности вантелесне оплодње, од око 30 одсто, а сада, са савременим Одељењем, рачунамо да би тај проценат могао да буде око 35 одсто. То је максимум који постоји у свету, више од тога не може да се постигне", рекао је Миковић.

 

Михаило Јанковић, директор Nectar групе, истакао је да је ова компанија са великим задовољством учествовала у реконструкцији Одељења за ВТО ГАК Народни фронт, јер ће сада много више парова моћи да остваре потомство.

 

„Наша кампања добила је подршку свих који верују у породицу и сматрају да су деца наше највеће богатство и једина будућност у коју беспоговорно вреди улагати. Последица нашег „мало“ биће „много“ парова који ће добити могућност да управо овде, у својој земљи, обаве вантелесну оплодњу“, рекао је Михаило Јанковић, директор „Nectar“ групе, истичући наду да ће се и друге компаније прикључити акцији како би се наставило са унапређењем развоја породице и породичних вредности у Србији.

 

 

 Сужба за информисање

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана