www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 17.10.2017.

Отворен Центар за трансплантацију коштане сржи на Клиници за хематологију Клиничког центра Србије

Министар здравља у Влади Републике Србије асс др Златибор Лончар посетио је данас Клинички центар Србије (КЦС) и том приликом, заједно са директором ове здравствене установе, доц др Миликом Ашанином и директорком Клинике за хематологију проф. др Биљаном Михаљевић обишао новоизграђени Центар за трансплантацију коштане сржи, који ће омогућити да се и у КЦС обавља трансплантација матичним ћелијама.

Министарство здравља и Клинички центар Србије у изградњу и комплетно опремање савременог Центра за трансплантацију Клинике за хематологију КЦС, који чине 4 изолационе једнокреветне јединице, једна двокреветна и две трокреветне собе, уложили су близу 90 милиона динара.

Обилазећи нови стерилни блок ове клинике, министар здравља асс др Златибор Лончар истакао је чврсто опредељење Министарства здравља и Владе Републике Србије да се значајним улагањима у нове здравствене објекте, инфраструктуру као  и савремену медицинску опрему здравствени систем Републике Србије значајно унапреди.

Многи наши грађани су до сада морали да за овај вид трансплантација коштане сржи одлазе у иностранство. Једноставно, у претходном периоду није се плански улагало у здравство и нисмо имали довољно капацитета за збрињавање свих пацијената којима је потребна трансплантација коштане сржи. Зато смо данас изузетно поносни јер отварамо савремени Центар за трансплантацију који нашим грађанима омогућава да овај вид операција обављају овде, у својој земљи. Тиме још једном потврђујемо да желимо савремен и снажан здравствени систем, који омогућава добро здравствено збрињавање и негу свим грађанима ове земље. Нећемо стати на овоме, имамо много започетих пројеката и инвестиција, обнављамо клинике и градимо нове клиничке центре, уводимо нове терапије и чинимо све да додатно унапредимо наш здравствени систем“, истакао је министар Лончар.

Директор КЦС доц др Милика Ашанин истакао је да је реконструкција овог дела Клинике за хематологију и изградња савременог стерилног блока за трансплантације коштане сржи инвестиција од немерљивог значаја за КЦС.

Клинички центар Србије, као највећа и најреферентнија здравствена установа у нашој земљи и региону увек настоји да у свему прати актуелне светске трендове у збрињавању и лечењу пацијената. Сада имамо  модеран Центар за трансплантацију коштане сржи, имамо све потребне техничке капацитете за успешно обављање овог вида трансплантације матичним ћелијама, а имамо и врхунске докторе,  који ће водити ово одељење, и који су управо дошли са стручне едукације у Хамбургу. Као установа која у току године збрине више од милион пацијената, ми смо дужни да грађанима омогућимо савремене терапије и савремене модалитете лечења и  овакав вид сложених трансплантација које ће се обављати у овом Центру“, истакао је Ашанин.

Директорка Клинике за хематологију КЦС проф. др Биљана Михаљевић истакла је велику захвалност министру здравља и директору КЦС који су пружали безрезевну подршку идеји да се овај вид трансплантација обавља и у КЦС.

„Клиника за хематологију КЦС до сада није спроводила лечење алогеном трансплантацијом, јер није имала техничке услове за извођење исте. Изградњом  Центра за трансплантацију, потпуно новог стерилног блока, Клиника за хематологију КЦС биће у могућности да на годишњем нивоу уради између 30 и 40 алогених трансплантација, као и 50 аутологних трансплантација. На тај начин ћемо моћи први пут да задовољимо све потребе за овим интервенцијама у нашој земљи“, истакла је директорка Клинике за хематологију.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана