www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 14.10.2017.

Значајан напредак Србијe у области трансплантације органа

Овогодишњи Европски дан донора, који се обележава широм континента, Република Србија дочекује са охрабрујућим подацима - у 2017. години знатно је повећан број донора и број обављених трансплантација у односу на претходну годину. Министарство здравља се и овом приликом захваљује свим донорима и њиховим породицама на великој хуманости и помоћи људима којима је трансплантација спасила и продужила животе.

У Србији је, од почетка 2017. године до данас, био  31 донор,  а укупно је урађено 70 трансплантација, и то 48 бубрега, 17 јетри и 5 трансплантација срца. Примера ради, прошле године било је укупно 14 донора, а трансплантирано је 22 бубрега, 8 јетри и 6 срца. Како је до краја године остало више од два месеца, Министарство здравља са правом очекује да се овогодишњи показатељи о броју донора и трансплантација додатно повећају, а 2017.година приближи и престигне по броју трансплантација рекордне, до сада, 2010. и 2013.годину.

Министарство здравља континуирано улаже напоре да се обезбеде сви адекватни предуслови за развој донорства, од израде јединствене листе прималаца, израде новог Закона о трансплантацији, који предвиђа претпостављену сагласност, увођења додатних дежурстава, увођења нових лекова и савремених процедура у овој области као и обезбеђивања могућности за додатно усавршавање здравствених радника. Србија данас има изузетно стручне трансплантационе тимове у референтним здравственим установама, који свакога дана, уз апсолутну посвећеност и преданост овом послу, обављају трансплантације и спашавају животе наших грађана.

Наведени подаци указују на то да је Србија на добром путу за чланство у Еуротранспланту, да смо достигли ниво опремљености и стручности да можемо да испуњавамо изузетно строге критеријуме ове организације да постанемо њихови партнери али и то да је наше здравство, до пре пар година убедљиво најслабије рангирано у Европи, данас значајно узнапредовало.

Истовремено, можда и најважније, то је и потврда да је данас у нашем друштву свест о значају донорства на значајно вишем нивоу. Али још увек не на довољно високом, стога и овом приликом Министарство здравља апелује на све грађане Србије да буду свесни да је трансплантација за неке пацијенте једини начин лечења и да свако  од нас, наших најдражих, може да буде у тој ситуацији, односно да су много веће шансе да нама затреба неки орган, него да будемо донори.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана