www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 06.10.2017.

Најсавременија магнетна резонанца од данас у Тиршовој

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој почела је да ради најсавременија магнетна резонанца на којој ће годишње моћи да се прегледа око 2.000 малишана, а министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће ускоро бити расписан тендер вредан пет милиона евра за набавку опреме тој килиници.

"Ради се о најбољем апарату који постоји у региону по свим перформансама. Коштао је више од милион евра, а набављен је средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима" рекао је Лончар након обиласка клинике.

Он је додао да је такав апарат био неопходан српском здравственом систему , односно педијатрији и неонатологији.

Подсетио је да нису исти прегледи за децу и одрасле на магнетној резонанци јер је каже, тешко

очекивати од деце да буду мирна током прегледа, те да је осим савременог апарата неопходан и добар тим анестезиолога, техничара...

Министар је рекао да око 300 пацијената чека на дијагностику, да сви хитни случајеви иду одмах на преглед. "Тиршова сада има две магнетне резонанце и у наредних месец дана на преглед ће стићи сви којима је та врста дијагностике потребна", нагласио је министар.

Предност новог апарата је у томе што има гаранцију пет година, али и та да ће све што поквари у року од седам дана бити поправљено и апарат ће бити у фунцији што није био случај са претходном

опремом.

Лончар је најавио и почетак радова на обнови фасаде болнице у Тиршовој који ће почети 16. октобра.

Директор Тиршове Зоран Радојичић каже да је Тиршова добила јединствен апарат у региону, да сличан постоји само у Словенији, да је предност што је бешуман, јачине 1,5 Тесла и да је за дечји организам је тај тип апарата најбољи. "Имамо софтвер за све делове тела, за централни нервни систем, мека ткива", појаснио је он.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић додао је да ће у Тиршовој осим фасаде и столарије радити реконструкцију амбулантног дела, чија је вредност око 800.000 евра.

"У Тиршову ће током ове и у првој половини наредне године бити уложено око 7,5 милиона евра", рекао је Благојевић.

Он је додао да је у току реализација пројекта изградње нове зграде Тиршове која ће имати 30.000

квадрата, а да је вредност грађевинских радова око 30 милиона евра, вредност опреме око 24 милиона евра.

Изградња Тиршове 2 финансира се од средстава добијених од Развојне банке Савета Европе.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана