www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 04.10.2017.

ПОРАСТАО БРОЈ ТРАНСПЛАТАЦИЈА У СРБИЈИ

Екипа РТС-а била је у Ургентном центру где су, после дуже времена, трансплантиране јетре. Пацијенти који су добили јетру се опорављају и ускоро би требало да буду пуштени на кућни опоравак.

Александар Перковић из Прокупља чекао је на трансплантацију од марта. Позив на операцију добио је при повратку са посла. Након што је добио нову јетру осећа се одлично.

"Нема проблема никаквих... Веровао сам у то", рекао је Перковић.

Број трансплантација у Србији расте. У последњих неколико година урађено је и 25 трансплантација срца, које се у земљи поново пресађује од 2013. године, а пресађене су и 52 јетре.

У овој години сагласност за трансплантацију дало је 29 породица.

"Од тога је 68 људи добило шансу за нови живот – 17 јетри, 46 бубрега, пет срца... Морамо сви радити на проширењу свести наших људи да је донорство и трансплантација један начин да људи који су били потпуно изгубљени, који нису имали шансу, добијају нову шансу, и враћају се породицама, послу, свима нама", наводи др Горан Каљевић, шеф Операционог блока у Ургентном центру.

Трансплантације нема уколико нема сагласности породица донора. Њима, због тога, још једном, велико хвала упућују и пацијенти који су добили органе, као и лекари укључени у процес трансплантације.

"Најважније у целој тој причи јесу породице. Они дају сагласност, и они често нама вежу руке, али у последње време, нашим радом и радом медија, долази до проширења свести. Много више радимо, наши тимови су спремни 24 сата, спремни смо да одемо било где у Србију по орган и да урадимо трансплантацију", каже др Каљевић.

У Србији на трансплантацију чека око 1.000 грађана.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана