www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 02.10.2017.

Министарство здравља Србије и Министарство здравља Италије потписали Споразум о целијакији

Министарство здравља Републике Србије и Министарство здравља Републике Италије потписали су данас у Београду Споразум о целијакији, према којем ће наши лекари бити у прилици да са европским колегама, реномираним стручњацима у области целијакије, унапреде сарадњу и размене најновија сазнања и препоруке за дијагнозу и збрињавање пацијената са целијакијом. 

Споразум је испред Министарства здравља Републике Србије потписао државни секретар др Мехо Махмутовић, који је том приликом  истакао да ће споразум отворити потпуно нову област сарадње између два министарства здравља. Са италијанске стране, споразум је потписао др Ђузепе Руоко, генерални директор Дирекције за хигијену и безбедност прехрамбених производа и исхрану у Министарству здравља Републике Италије.

„Република Италија континуирано пружа снажну материјалну и техничку помоћ и подршку нашој земљи у области здравља и здравствене заштите, а овај Споразум још једна је у низу потврда те подршке. Споразум о целијакији је од изузетног значаја, стога бих желео да изразим своју захвалност Удружењу Србије за целијакију за покретање, а колегама из Министарства здравља Италије, и амбасади Републике Италије, за сав труд у реализацији ове иницијативе“, рекао је Махмутовић.

Церемонији потписивања присуствовао је и амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо, који је подвукао да се ради о резултату на коме су италијанска и српска Влада радиле заједно и добро.                                                             .   
„Овим споразумом ојачана је сарадња Италије и Србије у области науке и научно-истраживачког рада, у оквиру које 40 процената заједничких пројеката већ и јесте посвећено медицини. Истовремено, повећане су могућности за постављање тачне дијагнозе, а путем контроле безбедности прехрамбених производа побољшава се квалитет живота за пацијенте са целијакијом“, истакао је амбасадор Италије у нашој земљи.

Махмутовић је посебно нагласио да су билатерални односи Србије и Италије у свим кључним областима сарадње традиционално веома добри, изразивши уверење да ће  две земље и у будућности успешно сарађивати, како на већ започетим пројектима, тако и на потпуно новим, на пример у области целијакије.

Процењује се да сваки стоти грађанин Европе болује од целијакије, што је чини једном од најчешћих хроничних болести. Услед тога што може да се појави у сваком узрасту и старосној групи, са врло озбиљном клиничном сликом и уз могућност развоја тешких компликација, целијакија се мора активно тражити и доказивати. Сви пацијенти са постављеном дијагнозом морају имати посебан режим безглутенске исхране и редовне здравствене контроле кроз сва животна доба. То није лако постићи и зато је од изузетне важности добро познавање искуства, модела и примера добре праксе других земаља, а Споразум о целијакији омогућава нашим медицинским стручњацима управо то.

 

Служба за информисање

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана