www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 18.09.2017.

Министар Лончар - Следеће године без листи чекања за зрачење

Следеће године у рад ће бити пуштено шест најсавременијих линеарних акцелератора, апарата за зрачење, тако да више неће бити листа чекања за радиотерапије, најавио је министар здравља Златибор Лончар. "Нови апарати за зрачење биће доступни грађанима у Кладову, Нишу, Крагујевацу и Београду. Радови за њихово постављање су у току и очекује се да они почетком следеће године буду у функцији", рекао је Лончар за Тањуг. 

Министар за октобар најављује и завршетак тендера за набавку најсавременије верзије сајбер ножа, којим се третирају тумори грудног коша, абдомена и кичме. "Надам се да  после тендера сви радови могу бити завршени до пролећа, а апарат пуштен у рад. Корисницима здравственог осигурања, тако ће, без додатног плаћања, бити омогућено савремено лечење", нагласио је Лончар.

Сајбер нож, према његовим подацима, кошта око шест милиона евра, укључујући опрему, пратеће објекте и обуку кадра, а акцелератори и додатна апаратура вредни су око 18 милиона долара. Приликом куповине нове опреме за министра је важно само једно правило - мора да има најнижу могућу цену у Европи у том тренутку.

"За здравство је важно да се зна куда иде сваки динар и за шта се троши", нагласио је он. Због тога је недавно формирана и Комисија за борбу против корупције са Весном Димитријевић на челу. "То је оно што смо обећали - борба за нулту толерацију у здравству. Комисија има задатак да истражи сваку сумњу или неправилност у раду", истакао је Лончар.

Он је објаснио да ће комисија испитивати да ли су листе чекања регуларне, да ли је неко тражио мито и тако досао пре на ред за операцију или набављао скупљу опрему.  "Морамо да проверимо и да ли неко тражи новац људима за запослење, јер желимо регуларно заспошљавање преко конкурса, да примимо најбоље", нагласио је Лончар.

А до краја године министар је најавио запошљавање више од 1. 000 здравствених радника, а следи и повећање плата:

"Ових дана ћемо имати разговоре са ММФ. Прерачунаће се колико има новца и одредити колико могу да се повећају плате и то на реалној основи, не из кредита и позајмица", рекао је министар, не прецизирајући могуће проценте повећања.

Истакао је и да се констатно ради на увођењу нових иновативних лекова на позитивну листу и да се тренутно на њој налази 24 лека, али, колико ће их бити до краја године, још се не зна, јер на ту одлуку утиче више фактора.

Оно на чему ће се у будућем периоду свакако инсистирати су превентивни прегледи за грађане, односно обавезни скрининзи на рак дојке, грлића материце, дебелог црева, плућа, а од сада и на дијабетес тип 2 и депресију. "Већ смо кренули са скринингом на дијабетес у склопу бесплатних прегледа у општим болицама и клиничким центрима, а следи и регуларно позивање на скрининг. Хоћемо да будемо у контакту са грађанима, које ћемо да пратимо", рекао је министар.

Оно што је пошло за руком Министарству здравља јесте да Торлак нађе стратешког партнера и остане српски бренд. "Наши услови су испуњени, да Торлак остане српски бренд, да прави српске вакцине и да му се врати стара слава, као и да у перпективи има и потенцијално нова тржишта", закључио је Златибор Лончар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана