www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 14.09.2017.

Министар Лончар: Бесплатни прегледи у недељу 17. септембра

Сви грађани моћи ће у недељу, 17. септембра, од осам до 16 сати, да провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ и измере притисак у 58 општих болница и три клиничка центра у Србији, у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, потврдио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Министар каже и да ће сви директори, помоћници и начелници болница бити на лицу места и разговарати са пацијентима како би се успоставио прави однос, неопходан да би превентивни прегледи успели.

"Разлог је једноставан. Када на време откријемо неки проблем, много лакше га решавамо, пацијент остаје радно способан, нема компликација, а систем и буџет су растерећенији", каже Лончар за Тањуг.

Ово је прва акција бесплатних прегледа за грађане, који ће бити организовани једном месечно. Код лекара могу да дођу и грађани који немају здравствену књижицу, а министар каже и да је установљена процедура по којој ће се прегледи обављати.

"Пацијента ће сачекати особље болнице. Одмах ће добити извештај на којем ће стајати његови основни подаци, име и презиме и у који ће се касније уписивати резултати анализа и прегледа. Прво се пацијенту ради анализа шећера у крви, следи ЕКГ, а после тога, лекар интерниста ће му послушати плућа и срце и измерити притисак", објаснио је министар Лончар процедуру.

Он је прецизирао да ће на основу свих резултата за сваког пацијента бити направљен извештај о здравственом стању.

"Уколико је налаз неког пацијента такав да захтева терапију, она ће му бити одређена и заказаће му се контрола. Али, уколико неко, на пример, буде имао екстремно високе гликемијске вредности, биће одмах упућен на болничко лечење", нагласио је министар.

У случају да одзив буде велики, он најављује следећу акцију бесплатних прегледа која ће бити организована највероватније у првој недељи октобра.

Тада ће грађани, поред општих болница и три клиничка центра, моћи да се прегледају и у домовима здравља и у Клиничком центру Србије.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана