www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 06.09.2017.

Министар Лончар: Бесплатни прегледи од 17. септембра

У свим општим болницама у Србији, као и у клиничко-болничким центрима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и у Нишу, од 17. септембра обављаће се бесплатни прегледи за све грађане - и за оне који имају и за оне који немају здравствену књижицу - изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

"Сваком пацијенту који дође, урадиће се ЕКГ, измериће се ниво шећера у крви, премериће се притисак, на лицу места ће бити руководиоци тих установа, помоћници, специјалисти и уједно са прегледима, обавиће се разговор са људима, да се успостави однос и сваког месеца, једном у месецу, биће таква пракса", рекао је Лончар за РТС.

Према његовим речима, ти бесплатни прегледи ће се мењати, у зависности од онога шта се открије приликом њих, као и из разговора са пацијентима - знаће се специјалност прегледа. "То је због превенције, а то креће од малих ногу, па ће и од наредне недеље Министарство здравља, заједно са Министарствима просвете и омладине и спорта, ићи по школама и предавањима едуковати децу.

Покушаће се, каже министар, да се избаци да приоритет деце буду киосци брзе хране, компјутери, лаптопови, а да се не баве довољно спортом, да се не крећу, да не једу здраву храну и да немају на уму да треба да контролишу своје здравље.

"Ми мислимо да проблем не може да се реши ако се не крене од деце. Идемо са предавањима, да децу склонимо од свих лоших ствари- масног, брзе хране, газираног пића, да не буду гојазни. Кад усадимо то од почетка, много ће нам бити лакше касније, старијима је тешко мењати навике", рекао је Лончар.

Бесплатни прегледи ће почети да се обављају од 17. септембра и биће од 8 до 16 сати.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана