www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.08.2017.

Потписан уговор за набавку 6 нових апарата за зрачење

 Министар здравља у Влади Републике Србије асс др Златибор Лончар потписао је данас уговор са понуђачем (конзорцијум) који је доставио најбољу понуду за набавку линеарних акцелератора, пратеће опреме и потребних грађевинских радова, на основу којег ће Институт за онкологију и радиологију Србије, Клинички центар Ниш, Клинички центар Крагујевац и Здравствени центар Кладово добити 6 нових линеaрних акцелератора. Средства за набавку нових 6 акцелератора опредељена су из кредита Светске банке, у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“.

Конзорцијум који чине: JV Magna Pharmacia d.o.o., Република Србија, Varian Medical Systems Ltd, UK и Gradina d.o.o., дао је понуду чија је вредност 17,899.068,41 евра. У оквиру понуде поред акцелератора набављена је и најсавременија опрема којом ће се достићи међународни стандарди у области радиотерапије.

Институт за онкологију и радилогију Србије добиће три линеарна акцелератора, један ЦТ симулатор и три бункера за смештај опреме. За Клинички центар Крагујевац набавиће се један акцелератор и изградити један бункер, док ће КЦ Ниш добити један линерани акцелератор, један ЦТ симулатор и реконструкцију постојећег бункера. Здравствени центар Кладово добиће један линеарни акцелератор, један ЦТ симулатор и један бункер.

У периоду јануар – јун 2017. године у здравственим установама које ће добити нове акцелераторе спроведена је едукација за коришћење конформалне терапије и релативне дозиметрије намењена радиотерапеутима, физичарима и радиолошким  техничарима, како би се нова радиотерапијска опрема, након инсталирања, користила у пуном капацитету.

Набавка нових акцелератора потврда је чврстог опредељења Министарства здравља да се осавремени и унапреди здравствени систем наше земље. Министарство здравља претходних година набавило је и у рад пустило четири линеарна акцелератора, вредности око 700 милиона динара, за које је средства обезбедила Влада Републике Србије. Апарати су распоређени у КЦ Ниш (два апарата), КЦ Крагујевац (један апарат) и Институт за онкологију и радиологију Србије у Београду. Уз набавку још шест нових акцелератора Србија ће испуњавати светске критеријуме по броју апарата за зрачну терапију по глави становника.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана