www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 03.08.2017.

Лончар: Посао за још 1000 лекара и сестара до краја године

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је у Србији у 2017. години запослено 1 644 медицинских радника, а да ће још 1 000 њих добити посао до краја године.

"Само оваквом политиком и системским радом можемо да уредимо наш здравствени систем тако да се сутра никоме не догоди ситуација какву смо затекли да домови здравља, болнице, клинике, остану без довољно стручног кадра", рекао је Лончар за "Српски телеграф".

Он је навео да је ситуација са кадровима коју су затекли била поражавајућа, посебно у домовима здравља, чији су оснивачи локалне самоуправе и који нису у директној надлежности министарства. "Таква позиција користила се за страначка запошљавања и намиривање на дневно политичком плану. На све то није постојала ни јасна политика запошљавања на секундарном и терцијарном нивоу, важила је забрана одобравања специјализација, па смо имали више возача него лекара и специјалиста од 50 до 55 година, без обучених наследника", истиче министар.

Он каже и да је тадашњи премијер Александар Вучић имао велико разумевање за здравство и да је владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање за две и по године одобрила запошљавање око 4 000 медицинских радника. У сарадњи са институтом Батут урађен је нови кадровски план, а у протеклом периоду одобрено је више од 4 000 специјализација, олакшане су процедуре и уведене волонтерске специјализације, напомиње он.

О новом систему заказивања прегледа и чекању каже да је ово средина у којој се свака новина дочекује критички, а брзо се заборављају недостаци претходног система. "ИЗИС обухвата 466 здравствених установа, регистровано је 75 680 корисника, а само у јуну смо регистровали 165 000 прегледа, 215 000 рецепата и 65 000 упута", каже Лончар наводећи да су то резултати после годину дана имплементације система.

Он истиче и да је чим је дошао за министра прокламовао нулту толеранцију према корупцији и да извештаји говоре да је корупција у далеко мањем обиму него што је била. Позвао је такође свакога ко се сусретне са било којом врстом корупције у здравству да се њему лично обрати, а да следе најстроже санкције за сваког ко буде ухваћен у кривичном делу. Поводом навода да из Србије годишње одлази око 1000 лекара он каже да у Лекарској комори потврђују да није тачан број који се у јавности спомиње о лекарима који одлазе у иностранство на трајно ангажовање и знатно је мањи од броја издатих сертификата.

Поводом КБЦ "Драгиша Мишовић" каже да је судски поступак враћен на почетак и да је обезбеђено да установа несметано функционише. Изградњом Тиршове 2 руководи Канцеларија за управљање јавним улагањима и очекује се да радови почну на јесен, најављује министар. Додајући да је завршен КЦ Ниш, да почиње изградња КЦС, потом Војводине, па Крагујевца, а паралелно ће се градити Дедиње 2 и Онкологија 2.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана