www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 02.08.2017.

Лончар и Кубуровић: Бољи услови за затворенике и запослене

Министар здравља Златибор Лончар и Министарка правде Нела Кубуровић обишли су данас Специјалну затворску болницу у оквиру Окружног затвора у Београду.

Министар Лончар оценио је да услови у Специјалној затворској болници испуњавају све норме које прописује Европска унија и организације које се баве правима пацијената и правима затвореника. "Наша обавеза је да као друштво свим грађанима ове земље омогућимо и пружимо здравствену заштиту. То се односи и на лица према којима су изречене мере безбедности и која се упућују овде. У Специјалној затворској болници данас имамо најсавременије дијагностичке уређаје и опрему, створени су прави болнички услови, достојни пацијената“, рекао је министар Лончар.

Он се посебно захвалио лекарима и медицинском особљу затворске болнице на пожртвованом раду будући да су у тој установи смештени пацијенти са озбиљним дијагнозама. "Свака им част на пожртвованости и на раду - уверио сам се да чине максимиум да помогну сваком пацијенту који се нађе код њих", рекао је Министар здравља.

Лончар је најавио да ће два пута недељно долазити специјалисти из клиничких центара да помогну лекарима у Специјалној затворској болници и да ће бити формиране заједничке комисије на којима ће се доносити одлуке и мишљења.

Министарка Кубуровић најавила је да ће болница у окриву Окружног затвора у Београду бити комплетно реновирана и опремљена савременим апаратима до краја октобра ове године, са повећаним смештајним капацитетима за 20 одсто. "Захваљући реконструкцији и средствима која су улагана у последњих пет година, а то је близу 190 милиона динара реновирана су сва одељења осим једног, на коме ће радови бити завршени до краја октобра", прецизирала је министарка након обиласка те установе заједно са министром здравља Златибором Лончаром.

Том приликом они су истакли да Влада Републике Србије улаже велике напоре на побољшању услова у којима бораве, како лица лишена слободе, тако и запослени у овим установма. Кубуровић је подсетила да је Специјална затворска болница специфична установа где се на лечењу налазе осуђена лица, лица којима је изречена обавезна мера психијатријског лечења и чувања у установи, као и лица којима је изречена обавезна мера лечења од наркоманије и алкохолизма. "Последњих неколико година издвојили смо велика средства за набавку додатне опреме, не само за Специјалну затворску болницу, већ и за амбуланте у оквиру затвора широм Србије. У наредном периоду наставићемо да побољшавамо услове не само за затворенике, већ и услове рада запослених“, рекла је министарка.

Она се захвалила министру Лончару, који је препознао значај ове болнице и најавила да ће заједничка комисија два министарства радити у наредном периоду како би се побољшали услови рада запослених у Специјалној затворској болници.

Специјална затворска болница је намењена за лечење свих лица која су тако оболела да им је потребно болничко стационарно лечење, односно сва лица чије лечење превазилази могућности лечења у амбулантама затвора или казнено-поправних завода.

Капацитет болнице је пројектован за смештај око 400 болесника, а њихов број прелази и 600 лица. Тренутно је у њој смештено 597 лица, од тога на психијатрији 369 пацијената, наркоманији 107, алкохолизму 89, на судско медицинском вештачењу 5, а од соматских болести се лече 27 пацијената.

 

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана