www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 01.08.2017.

Министар Лончар: Центар за вантелесну део борбе парова да добију дете

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је изградња Центра за вантелесну оплодњу у КЦ Крагујевац део борбе са проблемом који има све већи број парова, инсистирајући на томе да они већ од сутра почну да долазе у Центар како би што пре ушли у процедуру вантелесне оплодње.

 “Ово је само део онога што смо обећали и што радимо - суочавамо се са проблемом да је све већем броју парова неопходно да уђе у ову процедуру, како би добили дете”, рекао је Лончар, након што је са председником Србије обишао нови Центар за ВТО у Крагујевцу.

Лончар је рекао да инститира на томе да већ од сутра почну да долазе заинтересовани парови који имају проблем, како би што пре ушли у процедуру, урадили потребне анализе и можда већ у септембру започели процес вантелесне оплодње.

Министар је подсетио да је померена старосна граница за вантелесну оплодњу са 40 на 42 године, док држава финансира и трећи покушај, уз донет закон који ће ту област комплетно уредити. “То је оно што смо предузели и сада треба да се ради да бисмо добили резултате”, подвукао је Лончар. Он је рекао да је држава новац за нови Центар издвојила из буџета, а не из кредита, захваљујуци политици штедње која је вођена, како би се улагало у неопходне ствари, и захвалио Фондацији “Драгица Николић” на донацији.

Председница УО Фондације Драгица Николић казала је да циљ те Фондације да њена задужбина буду не само зидови и најсавременија медицинка опрема, већ пре свега плач новорођене деце. “Да задужбина буде сваки осмех на родитељским лицима и да нас буде што више”, рекла је Драгица Николић. Она је назначила да су Србији потребна деца и млади образовани кадрови. “Фондација, осим што обнавља породилишта, сада се дрзнула да издвоји 84 милиона динара да сагради овакав Центар у којем ће се рађати будући грађани Шумадије и Србије. Смањиће се чекања на листи за вештачку оплодњу и надамо се да ће овај Центар врвети од плача новорођених беба”, рекла је Драгица Николић.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана