www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 30.07.2017.

Министар Лончар за РТС о електронским здравственим картицама, сајбер ножу, борби против корупције, КЦ Ниш и Буџетском фонду за лечење у иностранству

Министар здравља Затибор Лончар изјавио је данас да ће бити утврђено ко је крив за успорену дистрибуцију електронских здравствених књижица, а за следећу недеље је најавио да би требало да буду одобрена средства за сајбер нож.

Говорећи о кашњењу са издавањем нових електронских књижица и грешкама у књижицама појединих грађана, Лончар је за РТС-а рекао да не жели да криви никога, али да ће "бити испитано шта се десило". Министар је навео да су 13. јула све књижице одштампане и испоручене, те апеловао на грађане да, што пре могу, оду до својих филијала и подигну их. "Ако треба, радиће се и прековремено поподне, и суботом и недељом, извињавам се грађанима на овоме што се десило", казао је Лончар.

Према његовим речима, све књижице ће бити реализоване до половине септембра. "Урадићемо све да у најкраћем могућем року заживи све што је везано за тај електронски део", каже он.

Упитан када се може очекивати испуњење обећања Министарства о набавци сајбер ножа, министар здравља очекује да средства за то очекује следеће недеље. "Нашли смо новац, и сад за викенд радимо да следеће недеље буду одобрена средства за сајбер нож", најавио је он. Лончар је подсетио да "има и боље од тога", односно, гама нож, којим се третирају тумори мозга, грудног коша, абдомена, мале карлице и кичме, који не могу да се оперишу.

Лончар је за септембар најавио и формирање посебне комисије у Министарству здравља за борбу против корупције. "Комисија ће бити састављена од људи који су у МУП-у и Тужилаштву радили на тим стварима", најавио је он, додавши да ће се то тело бавити појавама као што су тражење новца од пацијената и тендери. "Идемо са нултом толеранцијом", поручио је министар.

Он је рекао да и је поштовање кључно за однос пацијената и медицинског особља, те апеловао на медицинске раднике и њихове пацијенте да буду љубазни и уважавају једни друге.

Због кашњења са градњом Клиничког центра у Нишу, Лончар је раније најављивао одговорност за појединце, а сада, након што је и председник Србије Александар Вучић у дводневној посети југу Србије обишао радове, министар здравља каже да ће до краја године тамо бити примљени и први пацијенти. "Председник се уверио да је то ушло у озбиљну фазу и да се назире крај, до краја године ће ту ући пацијенти", најавио је Лончар, рекавши да је за решење проблема било неопходно да се у проблем укључи сам председник и искористи свој ауторитет. Он је рекао да због пробијања рокова у изградњи имају захтев за пенале, као и да ће се Комисија састати за 15 дана, размотрити све околности и донети одлуку.

Говорећи о девојчици Дарји Петровић, која се недавно обратила отвореним писмом у којем се жалила да није добила одговарајућу здравстену помоћ те апеловала на надлежне и државу, Лончар је рекао да је она сада на Институту за мајку и дете и да је тамо "у најбољим рукама.". "Постоје правила и њих се морамо придржавати. Струка ће одређивати ко ће где да иде, девојчица је на Институту за мајку и дете, 14 наших најбољих лекара воде рачуна о њој и шта они буду рекли, тако ће бити", поручио је министар.

Из буџетског и републичког фонда је, каже, претходне три године обезбеђено да 1.500 људи а највише деце, оде на лечење у иностранство, а како наводи, 14 милиона евра је потрошено на то.  "Наставићемо да помажемо, не можемо свима да помогнемо као што то ниједна земља не може, али трудићемо се да што више људи помогнемо, првенствено деце, али мора да се испоштује процедура", рекао је министар. Што се тиче прикупљања новца за лечење путем смс-а, Лончар каже да нема ништа против тога ако су они који уплаћују новац у те фондове задовољни и ако знају где иде тај новац и како се користи.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана