www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 26.07.2017.

Министар Лончар: Одлука о моделу набавке лекова после темељне анализе

Одлука о новом моделу набавке лекова у Србији биће донета након темељне анализе, а не на основу мишљења, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар. Поводом тога је, каже, одржан састанак са представницима Светске банке.

"Оно што смо се договорили је да урадимо темељну анализу, да не доносимо одлуку на основу неког мишљења. Одлука ће бити донета на основу дубоке анализе нашег трзишта, онога што ми имамо и што нама треба, и на основу тога какве би све уштеде биле, шта добијамо, шта губимо", рекао је Лончар одговарајући на питање новинара о новом моделу набавке лекова. Та одлука, истакао је, без темељне анализе не може да се донесе.

Модел набавке лекова који предлаже Светска банка подразумева уводење централизоване јавне набавке лекова на рецепт по генеричком називу ИНН (међународни незаштићени назив лека или назив лека по саставу) за лекове са А листе који се у потпуности издају о трошку осигурања уз партиципациију од 50 динара по кутији и са А1 листе, за које постоји процентуално уцешће у цени лека од 10 до 90 одсто. Лекови би се набављали на тендеру, по критеријуму најниже цене. Како су раније пренели поједини медији у Србији, нови модел би, према пројекцијама Светске банке, омогућио уштеду од 50 милиона евра годишње, али у удружењима пацијената и међу лекарима постоји бојазан да би се тиме знатно сузила могућност избора терапије.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана