www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 05.07.2017.

Унапређење здравствене заштите од дијабетеса приоритет Министарства здравља

Министар здравља у Влади Републике Србије асс. др Златибор Лончар састао се данас са представницима најеминентнијих фармацеутских компанија и дистрибутерима медицинске опреме у нашој земљи, са којима је разговао на тему унапређења здравствене политике у области дијабетеса и побољшања положаја грађана Србије оболелих од ове болести.

Министарство здравља препознаје унапређење здравствене заштите од дијабетеса као једну од својих приоритетних активности, те је у циљу формирања координационог тела свих државних органа и организација у систему здравствене заштите основало Радну групу у чијем саставу се налазе представници РФЗО, Института за јавно здравље, Министарства здравља, као и представници удружења пацијената и медија, а којом председава академик проф. Небојша Лалић.

Представници Радне групе иницирали су данашњи састанак на коме је, између осталог, закључено да је за Министарство здравља од приоритетне важности утврђивање начина и могућности за израду и имплементацију регистра пацијената оболелих од дијабетеса као и поновно успостављање рада свих саветовалишта на примарном нивоу здравствене заштите, у функционалном и пуном капацитету.

Том приликом, министар здравља Златибор Лончар истакао је да је унапређење здравствене заштите од дијабетеса у свим областима, како у дијагностици и терапији тако и у превенцији, и даље један од приоритета Министарства здравља.

 „Имајући у виду јавно-здравствени значај дијабетеса, високу преваленцију његових фактора ризика у Србији и велики проценат особа код којих болест још увек није дијагностикована, Министарство здравља наставиће да унапређује развој здравствене заштите од дијабетеса  у Србији“ рекао је министар Лончар.

Учесници састанка су се сложили да је подједнако важно и увођење иновативних и савремених терапија на Листу лекова за лечење пацијената са шећерном болести, како би се лекарима дала могућност да у пуном обиму одговоре на индивидуалне потребе пацијената и како би се, са друге стране, предупредило коришћење скупље терапије или повећање трошкова услед погоршања обољења.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана