www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 03.07.2017.

До краја године посао за још 1.000 здравствених радника

Здравственим установама у Србији највише недостају педијатри, затим радиолози и анестезиолози, каже државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић и додаје да је од почетка године запослено 1.600 здравствених радника, а да ће до краја године бити још око 1.000 пријема медицинара.

Пре три године, како каже, када је нови министар преузимао ресор, суочио се са озбиљним проблемом недостатка специјалиста и високом старосном структуром кадрова. "Сваки 17. лекар у Србији био старији од 60 година, а посебно је драматичан био просек старости пердијатара, већина је била између 50. и 55. године живота", каже Махмутовић за Тањуг.

Он је навео да је један од разлога недостатка појединих специјалиста, то што је осам година била на снази забрана специјализација, те је први корак новог министра било њихово одобравање. "За непуне три године дато је више од 4.000 специјализација и то је стварање нове генерације младих специјалиста, подмлађивање кадра", појаснио је Махмутовић.

Он је додао је недавно донет нови кадровски план по коме је јасно дефинисано колико лекара мора да има дом здравља у односу на број становника и колико лекара мора да има клинички центар у односу на број постеља. Како каже, најважнија ствар за здравствени систем Србије је пријем 2.600 здравствених радника, што је предвиђено за ову годину.

Од почетка године до данас примљено је 1.600 здравствених радника, а до краја године биће још 1.000 нових пријема. Највише здравствених радника добили су клинички центри, јер су они најоптерећеније здравствене установе. "Наравно у појединим домовима здравља, који имају велики број становника, дошло је до недостатка кадрова, тако да су и они добили могућност запошљава здравствених радника", појаснио је Махмуитовић.

Упитан да ли здравственим установама које имају мањак лекара додатан проблем представља то што је сезона годишњих одмора и да ли се одлажу неке операције, Махмутовић каже да нема одлагања операција, да је све ствар добре организације директора. "Тамо где постоји мањак лекара, постојећи лекари раде више од норматива и то се често дешава у струци којом се ми бавимо. Лекари и сестре се труде да пацијенти не трпе, него се много више ради", појашњава државни секретар.

Махмутовић каже да ће се убудуће на сваких шест месеци радити пресек стања у здравственим установама, како се не би десило да недостају поједине специјализације и здравствене установе имају мањак кадра. У поређењу са земљама у окружењу, наш саговорник каже да Србија има најбоље уређен здравствени систем, да су у домовима здравља задржани педијатри, гинеколози, лекари опште праксе, који могу бити изабрани лекари што није случај у окружењу. У већини земаља у окружењу изабрани лекар је тај који лечи и децу и жене и одрасле, односно немају педијатре и гинекологе као изабране лекаре.

Тањуг

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана