www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 09.06.2017.

Пројекат развоја и промоције здравственог туризма у Србији од значаја за привреду и грађанe

Министар здравља у Влади Републике Србије асс. др Златибор Лончар истакао је данас приликом доделе Сертификата здравственим установама и приватним праксама које су испуниле услове за учешће у Пројекту развоја и промоције здравственог туризма у Србији, да наша земља, домаћа привреда и сви наши грађани само могу да имају бенефит од развоја здравственог туризма.

Министарство здравља је урадило анализу, формирало радну групу састављену од представника струке и определило се да покрене Пројекат развоја и промоције здравственог туризма у Србији. Најпре ће бити промовисане стоматолошке и услуге пластичне, естетске и реконструктивне хирургије. Крајем прошле године објављен је позив, на који се до сада пријавило више од 130 здравствених установа и приватних пракси. Овај позив је стално отворен, а данас су уручени сертификати првој групи установа које су задовољиле постављене критеријуме.

„Знамо да имамо врхунске стручњаке, знамо да можемо да пружимо услуге у складу са свим светским стандардима, знамо да су нам цене конкурентне и знамо да је Србија добар и срдачан домаћин. Задатак Министарства здравља је да у име здравствених установа и приватниџ пракси које су испуниле услове за учешће у Пројекту све наведено промовише свуда у свету, да као кровни државни орган гарантује и подржи њихов квалитетан рад“, рекао је Лончар.

Министар Лончар је на церемонији у Привредној комори Србије истакао да развој здравственог туризма ангажује и друге привредне гране, те самим тим отвара неограничене економске могућности.

Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да је Стратегија развоја туризма Србије до 2025. године маркирала здравствени туризам као један од туристичких производа од посебног значаја за развој туристичке привреде, па тако и економије Србије у целини.

„Ови сертификати које додељује држава својеврсна су препорука пацијентима – здравственим туристима да ће добити и квалитетну и ефикасну, а не само јефтинију медицинску услугу. То је један од првих и веома важних корака у стварању услова за боље коришћење наших потенцијала, промоцију наше понуде у свету и бржи развој здравственог туризма у Србији“, рекао је Чадеж.

Процене су да 203 милиона Европљана годишње оствари путовања мотивисана здравственим разлозима и да се на тим путовањима потроши око 115 милијарди евра. Србија сигурно има знања, могућности и капацитете да буде део ових процеса и од њих оствари корист за своје грађане.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана