www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 06.06.2017.

Лончар: У претходних пет месеци 23 донора, 56 трансплатација

Низом активности у Београду је данас обележен 6. јун - Национални дан донора, а министар здравља Златибор Лончар је том приликом поручио да је у претходних пет месеци урађено 56 трансплатација. ''Од како је кренула акција Хемофарма и подршка свих оних који учествују у овоме дошли смо до резултата да у претходних пет месеци имамо 23 донора, а да је урађено 56 трансплатација од чега 38 трансплатација бубрега, 14 трансплатација јетри и четири трансплатације срца'', рекао је Лончар новинарима на Тргу Републике.

Према његовим речима, тај ниво за пет месеци је већи него годишње ниво у претходне три године. Наводећи да је то резултат којим можемо да будемо задовољни, он је истакао да је циљ да то буде још већи број јер око 700 пацијената чека трансплатацију бубрега и око по 40 пацијената чека трансплатацију јетре и срца. ''Желимо да сви ти пацијенти на време добију органе'', рекао је Лончар.

Он је истакао да је циљ да пацијенти који чекају трансплатацију бубрега више не иду на дијализу, упозоравајући да људи који чекају трансполатацију јетре и срца немају другог избора јер ако не добију органе не могу да преживе. ''Волео бих да сви то схвате и да се укључе у акцију. Ми ћемо наставити даље, још ефикасније. Драго ми је да ово има резултата'', рекао је Лончар захваливши се Хемофарму и генералном директору те компаније Роналду Зелигеру, али и свима онима који учествују у овој акцији.

Зелигер, који је и сам власник две донорске картице, у Немачкој и Србији рекао је да је поносан и да му је драго што је 6. јун постао Национални дан донора. Он је истакао да је имао лично искуству у фамилији када је у питању донорство.''Пре 30, 35 година у породици је преминуо један мој рођак. У свом том болу моји тетка и теча су смогли снаге да дају пристинак да се његови органи донирају тако да су на тај начин спашени други животи'', рекао је Зелигер. Како је истакао, они су умањили своју бол тако што су помогли другима да се њихово здравствено стање побољша.

Он је позвао грађане да потпишу донорске картице. ''Немојте да будете пасивни. Идите данас и потпишите донорску картицу. Помозите својој породици, помозите себи'', рекао је Зелигер.

Серијом активности у Београду обележен је Национални дан донора установљен на иницијативу Хемофарм Фондације која је у сарадњи са Министарством здравља већ две године у кампањи за повећање броја донора и трансплатација органа у Србији. Централна манифестација одржана је на Тргу Републике где су грађани могли да потпишу донорске картице, а глумац и редитељ Горан Бреговић је у холу Културног центра Београда телефоном разговарао са грађанима о предрасудама које прате ову тему.

Бјелогрлићу су се придружили и писац Владимир Арсенијевић, глумица Тања Бошковић.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана