www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 28.05.2017.

О трошку Буџетског фонда лечено педесетпеторо деце

Председник лекарске комисије Буџетског фонда за лечење деце др Владислав Вукомановић каже да је за две и по године рада тог фонда упућено више од 55 деце на лечење у иностранству или су страни лекари долазили у Србију, а више од 130 узорака је послато у иностранство како би се успоставила дијагноза.

На рачуну Буџетског фонда у овом тренутку је 246 милиона динара за децу којој је неопходна помоћ, а Вукомановић појашњава да су најчешће у питању захтеви за неурохируршким интервенцијама, дубоке мождане стимулације, ортопедске интервенције, хематоонколошка обољења и проблеми са очима код превремено рођене деце.

Деца у иностранство одлазе на лечење преко Републичког фонда за здравствено осигурање, али и преко Буџетског фонда. Да би аплицирали за средства из Буџетског фонда, болесник мора да буде упућен од стране најмање три лекара, да има одбијеницу од стране РФЗО и онда се подноси документација која каже која врста медицинске мере планира да се примени у иностранству и који је износ лечења болести, објаснио је доктор. "Основ оснивања Фонда је да се заштити и унапреди интерес пацијента, да се очува интерес нашег здравственог система и да се новац који је једним делом буџетски, а једним делом и хуманитарног порекла најрационалније троши", рекао је Вукомановић гостујући на РТС.

Једна од предложених измена процедура, како је најавио, биће да се уколико је успешност лечења у иностранству одређене болести значајно боља него у нашој земљи - да ће то бити један од основа за упућивање болесника на лечење у иностранство. Он је додао да је оснивањем Буџетског фонда број СМС лечења и апела преко медија полако опада сразмерно повећању броја болесника који се јављају Буџетском фонду. "Улога Буџетског фонда није да заустави неке хуманитарне акције. Многи који су кренули са скупљањем новца преко медија - јављају се Фонду и улазе у процедуру и то се заврши у интересу пацијента", рекао је Вукомановић.

Говорећи о запошљавању у здравству, Вукомановић каже да је за Институт за мајку и дете одобрено 45 нових радних места и да је већ расписан конкурс за три лекара и три медицинске сестре.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана