www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 23.05.2017.

Министар здравља Златибор Лончар у обиласку новог Дијагностичког центра у Новом Пазару

Министар здравља Златибор Лончар оценио је данас, приликом обиласка новог Дијагностичког центра у Новом Пазару, да нема више разлога за листе чекања, те најавио да ће до краја године бити запослено 50 људи у сектору медицинског особља.

Лончар је новинарима у Дијагностичком центру казао да раде најсавременија магнетна резонанца, скенер, мамограф, и да је већ десетине пацијената прошло прегледе. Истакао је да је оно што је обећано испуњено и да је то једна озбиљан корак напред за систем здравства у Новом Пазару и околини. На медицинском особљу у овом граду је, како је додао, да се усавршавају јер су капацитети уређаја изузетно велики.

Лончар је навео да се ради и на испуњењу даљих обећања, као што је ангио сала. "Наш циљ је нова генерација младих лекара, сестара и техничара. Основ је да размишљају на свој начин и примењују све што је ново у Европи и свету. То је једина гаранција да сутра има ко да нас лечи", рекао је Лончар додајући да држава жели да улаже у младе генерације.

Министар је истакао да у Пазару више нема никаквих разлога за листу чекања, а да се жели применити утврђена стратегија која се ослања на превенцији. Он је рекао да у Србији мамограф који поседује Нови Пазар постоји само још на једном месту и апеловао је на жене да се одазову прегледима. "Много је боље да се нешто открије на време како би се могло излечити без последица", објаснио је Лончар.

Министар је обишао нови Дијагностички центар заједно са потпредседником Владе Расимом Љајићем, градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем и директором Опште болнице у овом граду Мирсадом Цхерлејком. Министар трговине, туризма и телекомуникација Љајић указао је да је ово највећа инвестиција у сектору здравства од оснивања Здравственог центра и болнице у Новом Пазару. "Никада више средстава није уложено, није више објеката саграђено и више опреме није обезбеђено него што је сада учињено. Поред овог Дијагностичког центра, завршено је и Гинеколошко-акушерско одељење чија је вредност више од два милиона евра, а донатор је Турска развојна агенција. Почиње изградња Ургентног центра, у вредности од преко 1,2 милиона евра, који финансира ЕУ“, рекао је Љајић. Он је истакао да, уз све што је Министарство здравља учинило, сада може да се каже да овај Здравствени центар може да се мери по опреми која је обезбеђена са свим клиничко-болничким центрима у Србији. "Пазар је рангиран врло високо. Остаје само да урадимо оно што је најпотребније у овом тренутку, а то су људи. Највећи ресурс у здравству и животу, и сваком сегментну људског живота су људи. Опрема неће пуно вредети ако немамо добре лекаре“, указао је министар.

Љајић је казао да је ово прилика за све њих да се даље школују, усавршавају, стичу нове вештине и нова знања, и да Пазар ни по томе не заостаје ни за једним другим великим градом у Србији. Он је замолио особље да чувају опрему и пазе да се не догоди оно што је било раније да се намерно опрема квари да би се пацијенти преусмеравали у приватне клинике. „Овај центар ће користити сви, без обзира на социјално и материјално стање“, поручио је Љајић. Најавио је даља улагања у другим областима, наводећи да су у току преговори са Уједињеним Арапским Емиратима око других инфраструктурних пројеката из области културе и спорта.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана