www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 20.05.2017.

Интернационалном акредитацијом Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије потврђен квалитет и високи стандард ове установе

Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије овогодишњи је добитник престижног сертификата о акредитацији Европске комисије за акредитацију васкуларних центара, за период 2017-2021.године. Сертификатом је потврђено да Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије представља “врхунску мултидисциплинарну установу која обезбеђује најстручнији третман васкуларних болесника и која функционише по највишим европским стандардима“.

Комисија је овакву одлуку донела на свечаности током годишњег састанка ИУА (International Union of Angiology) у Грацу 7. маја ове године, након завршетка захтевног процеса анализа, контрола и инспекција који су трајали више од пола године. На годишњем нивоу акредитују се максимално два европска центра, а ове године акредитована је само Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију КЦС! То додатно говори о значају акредитације.

„Акредитација представља потврду међународног угледа наше Клинике који се брижљиво гради и стално унапређује последњих 15 година, као и читавог Клиничког центра Србије, најреферентније медицинске установе у нашој земљи. Истовремено, то је и потврда да наша Клиника представља признати центар како у погледу третмана васкуларних болесника, тако и у погледу едукације и научно-истраживачког рада. Већ годинама остварујемо значајне резултате у лечењу пацијената из земље и окружења, али верујемо да ће ова акредитација допринети да наша Клиника буде препозната за лечење и пацијената из иностранства. Зато је ова акредитација од значаја за читаву нашу васкуларну медицину, односно здравство у целини“ истакао је проф. др Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију.

ИУА (International Union of Angiology) је најстарије светско удружење које обједињује различите области медицине које се баве болестима крвних судова: васкуларна биологија, васкуларна медицина, васкуларна хирургија. Основано је 1950. године, има 73 земље чланице и броји око 1600 чланова. Комисију за акредитацију чине најугледнији интернационални стручњаци из области васкуларне медицине (васкуларна хирургија, ангиологија, интервентна васкуларна радиологија).

 

 

О Клиници за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије

 

Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију је један од настављача традиција, чувене Друге хируршке клинике коју је 1946. године основао професор др Војислав Стојановић. Професор Стојановић је био истински визионар па не чуди што је пре више од 60 година учествовао у оснивању Европског удружења за кардио васкуларну хирургију, најстаријег удружења које окупља кардиоваскуларне хирурге у свету.

Циљеви рада Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију су третман васкуларних болесника у складу са највишим интернационалним стандардима; едукација младих стручњака из раличитих области васкуалрне медицине; научно-истраживачка делатност, сарадња са свим релевантним националним и интернационалним институцијама, удружењима и појединцима.

Третман васкуларних болесника који представља најзначајнију делатност Клинике, започиње у васкуларној амбуланти где се годишње прегледа преко 50.000 болесника. Од тога код чак њих 17.000 уради се нека врста ултрасонографског прегледа. Поређења ради, на Кливленд клиници Охајо годишње се уради само 2.200, а у Универзитетској болници у Цириху 7.000 таквих прегледа.

На Клиници се годишње изведе преко 600 различитих интервентних радиолошких васкуларних процедура укључујући и око 70 болесника са каротидним стентингом. Годишње се изведе око  2.400 операција од чега се скоро 2.000 односи на реконструктивне операције на крвним судовима „од главе до пете“. У току једне године се изведе око 600 процедура на каротидним артеријама.

И у земљи и у свету Клиника је пре свега, позната по аортној хирургији. Годишње оперишемо око 400 болесника са анеуризмом трбушне аорте, колико ураде и све остале васкуларне институције у Србији заједно. На последњих 1.000 елективно оперисаних болесника због ове болести, тридесетодневна смртност је била само 1%.

Клиника тренутно има највећу појединачну светску серију болесника оперисаних због руптуре трбушне аорте: 1.300 болесника за 25 година. Рану смртност смо успели смањити са преко 50% колико је износила у периоду 91-2001, на 28% последње две године. То је апсолутно компарабилно или чак и боље, од резултата три једине мултицентричне студије спроведене у свету.

Клиника се једина рутински у овом делу Европе бави оперативним лечењем анеуризми торакалне, односно торакоабдоминалне аорте што је свакако, најсложенија васкуларна процедура.

 

Последњих десетак година Клиника је постала међународно познат и признат едукациони центар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана