www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.05.2017.

Светски дан борбе против рака јајника

Светски дан борбе против рака јајника обележава се данас, а сваког дана у Србији две жене оболе од те болести док једна умре. Статистика каже да је тако наша земља у последњих 20 година изгубила близу 10.000 жена, које су оболеле од ретког, али једног од најсмртоноснијих карцинома.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић каже да се у борбу против ове болести мора укључити цело друштво, да се мора више радити на превентивним прегледима, како би жене на време сазнале за болест и да буду квалитетно лечење. Она каже да данашња модерна медицина није само питање преживљавања одређених болести, већ је и питање квалитета живота. Михајловић наглашава да ће се залагати за виши ниво бриге за младе жене којима се болест открије у раној фази и које се нису оствариле као мајке, али и за оне којима се болест открије у одмаклом стадијуму. "За младе жене које се нису оствариле као мајке да кроз банку јајних ћелија, након лечења могу да постану маме, а за све оне којима се болест открије у одмаклој фази да учинимо више кроз отварање хосписа, који постоје свуда у свету", нагласила је Михајловић.

У свету се годишње региструје 250.000 нових случајева оболелих од рака јајника, а 140.000 жена изгуби битку са том болешћу. Карцином јајника је десети најучесталији рак код жена и пети по смртности од свих канцера који погађају жене, а 8. мај у целом свету обележава се као Светски дан борбе против те болести.

Државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко подсетио је да је држава од прошле године увела 23 иновативна лека за лечење пацијената у Србији, а да се један од њих односи на лечење оболелих од рака јајника, али са мутацијама на БРЦА генима. Он је додао да Србија нема хосписа, где би се неговали пацијенти који су у одмаклој фази болести, али да је уређено да свака болница има јединице где би се неговали такви пацијенти.

Директор ГАК у Вишеградској Александар Стефановић нагласио је да је рак јајника најсмртоноснији рак, јер болест почиње без препознатљивих симптома и углавном се открије у касној фази. "И када се јаве симптоми попут надутости, отицања стомака, подригивања, штуцања и када се ураде прегледи, болест је у трећем- четвртом стадијуму када је преживљавање 30 до 40 одсто", појаснио је Стефановић.

Шеф хируршке онколошке службе у ГАК Народни Фронт Владимир Пажин, појаснио је да се болест често врати, без обзира што је претходно сва туморска маса хируршки уклоњено. Он је додао да је важно једном годишње да жене иду на превентивне прегледе и тако болест открију док је у раној фази и пре појаве првих симптома.

Једна од оболелих жена која се годинама бори са овом тешком болешћу је и Зорица Велицки која је нагласила да ће се удружење оболелих жена "Проговори" и даље борити да што више пацијената добије савремену терапију. Она је нагласила да је карцином јајника ретко оболење те да држава може да набавља лекове који нису регистровани код нас, а који су неопходни за терапију.

Ове године Светски дан борбе против карцинома јајника обележава се под слоганом "Данас нам је струка потребна", а у Кнез Михајловој улици током данашњег дана делиће се едукативне брошуре и флајери и попуњавати Упитник о истинама и заблудама везаним за рак јајника. Лекари и представници пацијента давати грађанима савете, сугестије и одговоре на сва питања

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана