www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.04.2017.

Амбасадор Италије уручио донацију фактора коагулације VIII (KLOTT) за лечење особа са хемофилијом Клиничком центру Србије

У Клиничком центру Србије (КЦС) данас је, у присуству министра здравља у Влади Републике Србије асс. др Златибора Лончара и директора КЦС доц. др сци. мед. Милике Ашанина, Њ. Е. господин Ђузепе Манцо, амбасадор Италије у нашој земљи уручио овој здравственој установи донацију три милиона јединица лека Концентрат фактора коагулације VIII (KLOTT) за лечење особа са хемофилијом. Донација, чија је вредност 1.331.670,00 еура, поклон је италијанске покрајине Ломбардија, а обезбеђена је у сарадњи са компанијом Кедрион Биофарм.

Тим поводом, министар здравља у Влади Републике Србије асс. др Златибор Лончар истакао је велику захвалност амбасадору Италије на донацији која ће у значајној мери унапредити лечење пацијената оболелих од хемофилије у нашој земљи.

“У Србији тренутно живи укупно око 900 особа са хемофилијом. Донацијом концентрата фактора коагулације VIII, који је изузетно скуп лек и користи се за заустављање крварења код особа са хемофилијом, несумњиво ћемо у значајној мери успети да интензивирамо и унапредимо ортопедско лечење болесника са овим обољењем, превасходно оних који имају тешка оштећења зглобова, и којима је неопходна операција. А да би овакве интервенције могле да се реализују потребно је постојање добро организованог тима лекара различитих специјалности, који ми имамо овде у КЦС, али и доступност скупих лекова (концентрат фактора коагулације) који се користе за спречавање крварења код хемофилије. Стога је ова донација од великог значаја за наше пацијенте”, закључио је министар Лончар.

Његова Екселенција, господин Ђузепе Манцо, амбасадор Италије у Србији, истакао је изузетну сарадњу у области медицине и јавног здравља између Италије и Србије. Амбасадор се захвалио регији Ломбардије и италијанском Институту за здравље који је преко Националног центра за крв упутио ову донацију. “Крв представља живот. А ова донација ће помоћи у лечењу многих пацијената од хемофилије у Србији. Вредност донације премашује њену комерцијалну вредност од 1.3 милиона евра. Она пре свега истиче везу “људи људима” између наше две земље и наше две заједнице. Данас, отпочињемо нови вид сарадње између наших институција у овој изузетно важној области медицине и јавног здравља”, закључио је амбасадор Манцо.

Директор Клиничког центра Србије доц. др Милика Ашанин истакао је да се у овој установи збрињава више од половине одраслих болесника са хемофилијом из целе Србије.

“У Клиници за хематологију КЦС тренутно се лечи више од 50 особа са најтежим обликом болести код којих је планирано спровођење ортопедских операција. У протекле две године овакве операције су већ урађене са великим успехом у КЦС при чему је вештачки кук или колено уграђено код укупно 11 особа са хемофилијом. Сада је у плану да се годишње оперише до 20 болесника са хемофилијом којима треба да се угради вештачки зглоб како би могли да се врате нормалним животним активностима. Овом донацијом фактора коагулације VIII стекли су се услови да наш план буде у потпуности остварен”, закључио је Ашанин.

„Успешном исходу ове донације допринели смо управљањем и покривањем трошкова логистике и царине, при чему смо тесно сарађивали са свим укљученим странама“, објаснио је Силвио Аудисио, комерцијални директор Кедрион Биофарма за Европу.

“Поносни смо што смо радили раме уз раме са италијанским Националним центром за крв (итл. Centro Nazionale Sangue прим.прев.), регијом Ломбардије и њиховим регионалним центром за крв. Овом донацијом, у Србији је повећана доступност терапије која спашава живот, а која ће великом броју пацијената са хемофилијом омогућити приступ третману. Овај пројекат, осим што има изузетну етичку вредност, савршено је у складу са мисијом Кедриона да подржи италијански трансфузиолошки систем у осигуравању тога да се искористи максимум од терапија произведених од крви италијанских давалаца ” - закључује Силвио Аудисио.

Хемофилија је наследна болест која се одликује изразитом склоношћу крварењу већ од рођења. Настаје због урођеног недостатка протеина (фактор осам или фактор девет) који су неопходни за процес згрушавања крви. Од хемофилије најчешће оболевају мушка деца који болест наслеђују од мајке која је преносилац обољења. Просечно се на 5.000 живорођене мушке деце роди једно дете са хемофилијом.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана