www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 18.04.2017.

Од почетка године девет трансплантација костне сржи код деце

Од почетка године у Институту за мајку и дете урађено је девет трансплантација коштане сржи, а у априлу и мају предвиђено је да се уради још пет трансплантација код оболеле деце. Министар здавља Златибор Лончар, обилазећи Одељење за трансплантацију коштане сржи који слави 20 година постојања, рекао је да ће одељење у "најхитнијем року" бити обновљено. "Постоји пројекат који треба да се доради и до краја године да се уради нови Центар за трансплантрацију. Заслужили су нове услове и да повећају капацитете", рекао је Лончар. Он је најавио да ће за нешто више од месец дана бити завршен и центар за трансплантацију коштане сржи одраслих у КЦС, како би се растеретила Војномедицинска академија где се раде трансплантације коштане сржи за одрасле. "Ми ћемо као држава уложити више новца да створимо боље услове за оне којима је неопходна помоћ", рекао је Лончар.

Начелница Одељења за трансплантацију коштане сржи у Институту за мајку и дете проф. Драгана Вујић каже да је од почетка године урађено девет трансплантација, а да је у априлу и мају планирано да се уради још пет. "Припремамо двоје деце којима ће трансплантација бити урађена у априлу, а троје деце је већ организовано за мај месец. Имамо и децу која чекају даваоце из међународног регистра", појаснила је Вујић и додала да је од оснивања Одељења до данас урађено 250 трансплантација.

Све што је урађено, према њеним речима, постигли су захваљујући тимском раду лекара, медицинских сестара, биолога, психолога, социјалних радника, али и сарадника ван Института са Медицинског факултета из Института за трансфузију крви. У раду су, навела је проф. Вујић, имали велику подршку Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, а значајан партнер им је и Удружење родитеља деце оболеле од рака "Звончица".

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана