www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 07.04.2017.

Лончар: Око пет одсто популације пати од депресије

Око пет одсто популације у Србији има неки вид депресије, а то је око 420.000 становника, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар, позивајући се на званичне податке. "Једноставно, начин живота и код нас и у свету се променио, живимо много брже, са много више стреса, постајемо отуђени и то је велики проблем", рекао је Лончар за РТС.

Министар каже да људи треба више да се посвете свом здрављу, да размишљају о њему, да се не отуђују, да разговарају са нашим најближима."Једноствно, отуђили смо се, удаљили и из тог разлога долази до проблема, а оно што се предвиђа није добро, до 2030. депресија ће бити водећи проблем у свет", рекао је Лончар.

Према његовим речима, влада је донела Стратегију за развој заштите менталног здравља, што оцењује да је битно, те обавезан скрининг у домовима здравља за рано откривање депресије, где изабрани лекар то препознаје. Такође, министар каже да се праве нови нормативи да скоро у сваком дому здравља постоји психијатар, и истиче да није срамота отићи код психијатра, и на време кренути са решавањем проблема.

Додаје да ће исто тако, електронски рецепт омогућити хроничним болесницима да не губе време, да имају адекватну терапију. Иако антидепресиви нису на позитивној листи лекова, министар каже да су сви неопходни лекови ту, а да је жеља да се узму лекови нове генерације, да се иде у корак са светом. "Ово је само део мера, отварамо и кол центре 24 сата доступне, у психијатријским установама, сви који имају проблем, да се јаве, да га решавају. Враћа се на оно да је породица основ, морамо да се окренемо једни другима, немојте само да се отуђујемо и онда се прави већи проблем. Превенција, превенција, само превенција - то је стратегија", рекао је Лончар.

На Светски дан здравља, 7. март, говори се о депресији - менталном поремећају који карактерише депресивно понашање, губитак интересовања за све око себе, те губитак задовољства, осећај кривице и губитак самопоштовања.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана