www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 31.03.2017.

Урађена прва трансплантација материце у Србији

Прва трансплантација материце у Србији урађена је у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, а уједно је и медицински подухват светских размера јер је то прва трансплантација материце у свету код једнојајчаних близнакиња.

Трансплантација је урађена у недељу 26. марта, опарација је почела око осам ујутро и трајала је дубоко у ноћ. Реч је о близнакињама старим 34 године. Једна која има материцу већ је мајка троје деце, а сада се сви надају да ће и њена сестра близнакиња којој је пресађена материца ускоро имати потомство.

            "Пацијенткиње су одлично, добро се опорављају и у одличном су стању", рекао је за РТС директор Универзитетске дечије клинике у Тиршовој Зоран Радојичић наводећи да за сада постопретавни ток иде идеално, али да је још рано да се радујемо потпуно. 

            Операција је добро прошла, проток крви у пресађеној материци је веома добар, ембриони су спремни и очекује се да ће за шест месеци бити урађен ембриотрансфер.

            У операцији је учествовао велики тим лекара из Тиршове и стручњаци из света, на челу са стручњаком из Шведске, професором Мацом Браунстоном. У тиму су била три лекара из Шведске, три лекара са Харварда, директор Трансплантационе хирургије са Харварда, професор Штефан Тулиус, три лекара из Израела и оргомна екипа из Тиршове, велики број сестара и осталог особља.

"Посебно нам је драго да су гости из иностранства били задовољни и похвалили наш тим", каже Радојичић. Наводи да клинка у Тиршовој има велико искуство у трансплантацији и у генитореконструктивној хирургији, те пројекат који ради заједно са Институтом у Гетебургу.  Како је рекао Радојичић, Србија је изабрана за овај подухват због добре дугогодишње сарадње, веома добрих техничких и медицинских услова, одличног тима стручњака, а и због тога што су пацијенткиње из Србије.

            Радојичић каже да се, према статистици, око 10 до 15 девојчица годишње роди без са овом аномалијом, односно без материце. "Оне нису имале могућност да буду мајке и рађају и на овај начин смо направили корак напред у медицини", рекао је Радојичић.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана