www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 12.03.2017.

Лончар: Нови апарат ће смањити листе чекања за зрачење

Захваљујући новом апарату за зрачење које је добио Институт за онкологију и радиологију Србије, значајно ће се смањити листе чекања за пацијенте који се лече у Београду, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар. Институт за онкологију и радиологију добио је нови, савремени апарат за лечење зрачењем, а министар здравља је тим поводом рекао да је то последњи од четири апарата за који је Влада Србије издвојила новац.

Два апарата већ су у Нишу, рекао је Лончар, један је у Крагујевцу и сада један у Београду. Оно што је најважније, казао је ресорни министар, јесте да је тај апарат за четири месеца колико се користи у Нишу, смањио листу чекања за 75 одсто, док у Крагујевцу, са овим апаратаом, уопште нема листе чекања.

Лончар је најавио и да се 28. марта завршава тендер Светске банке за још шест апарата, а три најсавременија модела ће, према његовим речима, стићи у Онколошки институт у Београду. "Тендер је такав да смо урадили све да не трпе пацијенти и грађани због бирократије, да се то не одуговлачи", подвукао је Лончар.

Осим апарата, биће купљена и сва пратећа опрема, казао је, попут ЦТ симулатора, а биће извршена и обука особља да би могли исправно да рукују апаратом. Све то, рекао је Лончар, води до чињенице да је ово "историјска година за пацијенте који иду на терапију зрачењем".

Осим нових апарата, Лончар је до краја године најавио и куповину сајбер ножа, за оне пацијенте чији се тумори не могу одстранити хируршким путем. Његова предност је у томе, објаснио је он, што иако његови зраци пролазе кроз здраво ткиво, они га не оштећују, већ оштећују тек малигно ткиво када стигну до њега. Оно што је најважније од свега, истакао је Лончар, министарство на чијем је челу је донело одлуку и издало задатак Институту за јавно здравље Батут, да "не буде као до сада да тек кад неки специјалиста оде у пензију, да на његово место дође неко нови". Они су направили анализу свих лекара специјалиста који имају преко 55 година, и план је да се на њихова места примају нови, "да им се да специјализација, и да се запосле", додао је Лончар. Он је најавио да ће се у наредних неколико месеци, управо у том циљу, запослити 600 или 700 нових лекара.

Директор Института за онкологију и радиологију Радан Џодић, који је данас у друштву министра Лончара обишао нови апарат, казао је да је ово значајно јер ће сада уместо у три смене, колико се до сада радило да би се свим пацијентима обезбедило лечење у што краћем року, моћи радити у две смене, што ће, каже он, бити мање напорно и за пацијенте и за особље. Он је подсетио да су у последње две године купљени нове терапијске машине и за Институт у Каменици, те да се планира још најмање шест од донација Светске банке, и да ће на крају, бити укупно 25 терапијских машина, што каже он, може да се изједначи са европским стандардом. "Ми ћемо тада имати европски стандард, и неће бити листе чекања, односно листе заказивања", истакао је он. И сада се води рачуна, рекао је Џодић, да нико не касни, те они којима хитно треба радио терапија, иду први.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана