www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 26.12.2016.

Савремени мамограф Дому здравља Савски венац

Амбасада Републике Кореје у Србији донирала је данас Дому здравља Савски венац савремени мамограф, вредан 100.000 долара. Примопредаји донације присуствовао је и министар здравља Златибор Лончар који је рекао да је донација веома значајна јер је стратегија министарства управо да се ради на превенвцији, односно да што више жена долази на редовне скрининге. Лончар је истакао да је рак дојке најчешћи канцер код жена, да их се годишње открије више од 3.500, али да 1.600 жена не преживи. Са друге стране, уколико се на време открије, рак дојке је излечив у у 90 одсто случајева. "Зато смо се определили за такву стратегију, да имамо што више мамографа и што више обучних људи, како би било и више прегледа", рекао је Лончар, захваливши на донацији.

Министар је апеловао на запослене да максимално искористе апарат и додао да је договорено да се два пута годишње шаље извештај у Амбасаду и министарство о томе колико је пацијената било на прегледу, шта је откривено и како ради апарат. Амбададор Ју Дејонг истакао је да његова земља пружа велику подршку здравству и унапређењу капацитета у здравству у Србији. "Ово је најсавременији апарат. Чујемо да је рак дојке најчешћи канцер код жена и надам се да ћемо овом донацијом допринети смањењу броја оболелих у Србији", рекао је Дејонг. Он је додао да ће Амбасада Кореје наставити да ради са Владом Србије у пружању помоћи и подршке српском здравству.

Директорка Дома здравља Савски венац Дубравка Миљуш захвалила је донатору, али и министру здравља, као и председници општине Ирени Вујовић који, како је рекла, улажу напоре да се здравство подигне на виши ниво. "Огроман је значај превенције и раног откривања. Свака 12 жена у Србији оболи од рака дојке и то говори о потреби за оваквим апаратом", закључила је Миљуш.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана