www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 30.12.2016.

Важно је подици свест о значају донорства

У Србији трансплантацију бубрега чека 710 пацијената, око 40 пацијената чека трансплантацију јетре и исто толико пацијената чека трансплантацију срца, изјавио је данас председник Републичке стручне комисије за трансплантацију органа и хирург Душан Јовановић. Он је, на новогодишњем сусрету Министарства здравља са пацијентима којима је током године трансплатниран потребан орган захваљујући анонимним донорима, пожелео срећну Нову годину, али истакао да не верује да ће следећа да им буде срећнија од ове, у којој су добили најважнији позив у животу. "Али се искрено надам да ће за 710 пацијената који чекају трансплантацију бубрега, око 40 пацијената чекају трансплантацију јетре и исто толико пацијената чека трансплантацију срца, следећа година бити срећнија него ова", рекао је Јовановић.

Он је и прочитао писмо министра здравља Златибора Лончара, у коме се каже и да је обичај на крају године сумирање резултата рада, а да су у том послу, најважнији резултати рада људи, који су захваљујући анонимним донорима, њиховим породицама и тимовима медицинских радника добили прилику да дочекају Нову годину, али и многе друге. Јовановић је захвалио медијима који воде кампању о подизању свести о значају донорства и позвао све да подрже акцију програма трансплантације органа.

Младен Тодић који је ове године "добио најважнији позив" и јетру, у име свих пацијената који су трансплантирани и у своје име захвалио је министарству здравља и министру, свим лекарима у тимовима за трансплантацију и породицама донора који су њему и осталима омогућили да добију нов живот, да постану здрави људи и да буду са својим породицама, живе живот пуним плућима, како се нада да ће живети и пацијенти који су на листама за трансплантацију.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана