www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.01.2017.

Лончар: Да се не деси - нове болнице а нема ко да ради

Министар здравља Златибор Лончар каже да је циљ Министарства да се у наредних пет до десет година створи нова генерација младих лекара, врхунских стручњака, који другачије размишљају и могу да замене оне који одлазе у пензију. Како наводи, конкурс за 500 здравствених радника, чије је запошљавање одобрено крајем године, биће расписан током јануара, те наглашава да више неће моћи да се иде стратегијом да неко оде у пензију, па тек онда да се запошљавају нови кадрови.

- У пензију оде специјалиста са огромним искуством, а ми на бироу немамо неког сличног њему, већ људе који су тек завршили факултете - навео је Лончар, додајући да се мора размишљати о томе раније како се не би десило да се уложи новац у нове болнице и опрему, а да ту нема ко да ради. 

Подсећа да је за мање од две године запослено 3. 384 медицинска радника, од тога више од 1.600 лекара, а одобрено је више од 4.000 специјализација, те да ће тај тренд запошљавања бити настављен и даље. 

Циљ је да се створи нова генерација лекара који ће да размишљају другачије. Не можемо да им омогућимо плате које би имали да раде у иностранству, али можемо добре услове за рад - прецизирао је Лончар и нагласио да ће, како се буде опорављала државна каса, плате запосленима у здравству бити повећаване.

Говорећи о здравственом буџету добијеном за ову годину он каже да је у складу са могућностима ове владе и да је довољан за све оно што је Министарство здравља планирало.

 

Реконструкција клиничких центара на пролеће

 

Тако је за метаболичке ретке болести издвојено 1,1 милијарда динара, што је скоро десет пута више новца него у 2012. години, планирано је више од две милијарде динара за најсавременију опрему за КЦ Ниш, а планиран је завршетак имплментације новог здравственог информационог система, чији је саставни део и Национални кол центар за заказивање прегледа код лекара који сада дневно позове око 2.000 пацијената. 

Кад је реч о реконструкцији преосталих клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, министар је рекао да се почетак радова очекује на пролеће, јер су превазиђени постојећи проблеми.

Имамо чврст договор да ће се процедура бити испоштована у најкраћем могућем року. Април, мај је време када би радови могли да почну у Београду, али мислим да ће у сличном периоду кренути и КЦ Војводина у Новом Саду - казао је он и додао да је рок за завршетак две-три године.

Упитан како ће бити решен проблем с листама чекања, каже да је "изузетно љут што још није завршена централна листа чекања", на којој би били сви пацијенти који чекају на дијагностику и одређене операције и која би могла свакодневно да се прати.

Појашњава да су бољом организацијом смањене листе, да су за КЦ Ниш набављени нова магнетна резонанца и два апарата за зрачну терапију, у КЦ Крагујевац апарат за зрачење, те да су смањене листе чекања за дијагностику и зрачење. 

Ових дана, каже министар, треба да буде расписан тендер за набавку још шест линеарних акцелератора за зрачну терапију, а када за годину дана почне са радом неће више бити листи чекања за зрачење код онколошких пацијената.

 

Набавка "сајбер најфа"

 

Како наводи, данас проблем праве чести кварови апарата па се дешавало да у једном дану покваре три скенера и једна магнетна резонанца, али да је направљен и помак како би се апарати брже поправљали.

До сада смо ми уплаћивали новац здравственој установи која расписује тендер, па се чека да се спроведе тендер, па жалбе.... Сада смо се договорили да ћемо ми директно финансирати - појашњава Лончар.

Има примера да је бољом организацијом направљен велики искорак, те су на Очној клиници у Нишу рађене неке врсте операција две недељно, а да се сада раде четири дневно.

Најављује и да Министарство размишља о набавци сајбер најфа - апарата који третира туморе у целом организму, који нису приступачни за операцију, налазе се на таквом месту где не могу безбедено да се уклоне.

Набавци мора претходити озбиљан елаборат којим треба да се дефинише који модел је потребан српском здравству, а од тога зависи и цена. Напомиње да апарат није јефтин, да је скупљи од гама ножа, те да ће да се уради зграда, обучи кадар, како би се створили предуслови чим се апарат набави да може да почне да ради.

За пацијенте који чекају на трансплантацију органа од огромног значаја би било да Србија постане члан Еуротранспланта, а одлука о томе биће донета 25. јануара када заседа комисија те међународне организације.

Много би значило за нас када бисмо приступили Еуротранспланту. Имали бисмо сигурност за наше пацијенте који хитно морају на трансплантацију, који у кратком року морају да добију орган. Ту постоји солидарност и први орган који се појави у Еуротранпланту био би упућен за нашег пацијента - појашњава Лончар.

 

Смењивање директора у здравственим установама

 

Поручује да ће контроле у болницама и домовима здравља бити настављене и да ће бити свакодневне, јер једино тако може да се успостави систем.

У Србији, појашњава Лончар, постоји погрешно схватање да је функција директора, министара неко занимање, те да када једном дођете на то место ту треба да останете док ви мислите.

- Није тако, то је функција коју обављате док неко ко вас је поставио на то место мисли да ваши резултати задовољавају. Молим све да тако схвате, јер ја тако схватам - каже Лончар и додаје да је до сада смењено око 15 директора у здравственим установама, али да то није коначан број.

Говорећи о Фонду за лечење деце у иностранству министар каже да је десет пута повећан број деце који су отишли у иностранство на лечење преко фонда или преко РФЗО.

Пацијенти се шаљу на дијагностику, лечење у иностранство, а министар каже да у дечје клинике долазе страни стручњаци да лече мале пацијенте и да ће се на томе и убудуће радити јер је корист вишеструка - помаже се деци, али и обучавају наши лекари. 

Он је позвао све који имају потребну документацију да не губе време и да се јаве Фонду за помоћ, а о томе ко може на лечење у иностранство послењу реч даје струка.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана