www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 01.02.2017.

Поликлиника КЦС од данас у две смене

Врата Поликлинике за пацијенте биће отворена од 8 до 19 часова, а 45.000 термина резервисано је за пацијенте који долазе из домова здравља и болница и којима ће изабрани лекар преко ИЗИС-а заказивати прегледе, док је 30.000 термина резервисано за интерклиничке прегледе.

Поликлиника Клиничког центра Србије од данас је почела да ради у две смене, а захваљујући интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС) за фебруар ће пацијентима на располагању бити 75.000 термина за прегледе, што ће смањити листе чекања.

Директор КЦС-а Милика Ашанин рекао је да је имплементација ИЗИС-а почела у јуну прошле године и да за тако захтеван систем нису имали никакву инфраструктуру, али да је у међувремену набављено 112 компјутера и штампача, тако да је заказивање на тај начин заживело. "Надамо се да ће овај систем да профункционише у квалитативном смислу и да ће први пут у српском здравству између примара, секундара и терцијара да се уради подела посла, односно да се подели пакет услуга који сваки ниво мора да одради", рекао је Ашанин.

Директор КЦС-а је нагласио да није било тешко организовати посао у две смене и подсетио да у КЦС-у ради 1.300 лекара и 1.078 специјалиста, те да може да се организује амбуланти рад, а да не трпи рад на одељењима и у операционим салама. Ашанин је нагласио да је бољом организацијом КЦС-а смањио листе чекања на дијагностику и лечење и да је то у великој мери допринело што је Србија напредовала на листи европских здравствених система. "На скенер више нема листи чекања, сада постоје листе заказивања. Сви прегледи се закажу на 30 дана. За оне који су хитни они се сликају одмах, а они који леже у болници у року од 48 сати", рекао је Ашанин.

За реваскуларизацију срца чека се пет месеци

Додао је да се на кардиохирургију, операцију реваскуларизацију срца, чека пет месеци што је европски резултат, на коронарографију, уградњу стента, чекало се девет месеци, а сада се чека три месеца. "Они који дођу као акутни болесници добију уградњу стента одмах. Примили смо три радиолога, седам радиолошких техничара и смањили смо за два месеца време чекања на магнетну резонанцу, а месечно скидамо по 600 болесника са листа чекања", каже Ашанин.

Државни секретар Министарства здравље Берислав Векић рекао је да је стратешка идеја и циљ министарства био смањење листа чекања и да је томе допринела имплементација ИЗИС-а. "Обезбеђени термини биће довољни за функционисање и преглед свих наших пацијената из целе Србије", рекао је Векић. Апеловао је на пацијенте који не могу да дођу код лекара у заказани термин да их одјаве, како би ти термини били благовремено попуњени другим пацијентима. "Сведоци смо да негде између 15 и 20 одсто имамо флуктуацију неодјављених термина", нагласио је државни секретар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана