www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 14.02.2017.

Оснивање Центра за мониторинг дрога и зависности од дрога предвиђено Законом о психоактивним контролисаним супстанцама Републике Србије и у складу са директивом Европске Уније и Преговарачким поглављем 24

У складу са изјашњавањем Повереника за јавне информације, изражавамо жаљење што господин Шабић у свом стручном деловању није сагледао очигледан правни основ за оснивање Центра за мониторинг дрога и зависности од дрога у постојећем Закону о психоактивним супстанцама („Сл. Гласник РС“ број 2010/99).

Наиме, у важећем Закону о психоактивним контролисаним супстанцама, чл. 93, јасно је дефинисано да је Министарство здравља надлежно за сарадњу са Европским центром за мониторинг дрога и зависности од дрога. Поред тога, обавеза Републике Србије која је дефинисана Преговарачким поглављем 24 је оснивање Центра за мониторинг дрога и зависности од дрога, у складу са директивом Европске Уније.

Такође, наглашавамо и да је улога Центра у праћењу стања у области дрога. То укључује праћење потреба за лечењем, стопе морталитета, инфективних болести повезаних са употребом дрога, као и ризично понашање и стање у општој популацији. Ово су здравствени индикатори који сагледавају епидемиолошко стање у области дрога, чијом обрадом се ни у ком случају не користе лични подаци пацијента. За сагледавање политике дрога НИСУ потребни лични подаци о корисницима, што би Повереник требало да зна.

Наглашавамо да је прошле недеље одржан састанак Пододбора за правду, слободу и безбедност Европске комисије на којем је рад нашег Центра за мониторинг дрога добио одличну оцену.

На крају, желимо да напоменемо да је позив за учешће у јавној расправи о нацрту Закона о психоактивним контролисаним супстанцама био благовремено објављен и свима доступан на сајту Министарства здравља.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана