www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 19.12.2016.

Донација Електромреже Србије

Данас лечимо у иностранству десет пута више деце него пре три године, рекао је Александар Вучић, захваливши Електромрежама Србије на донацији вредној пет милиона динара, коју је та компанија доделила фонду за лечење у иностранству.

 

"Оно што је веома важно за данашњу акцију је да истакнем да је то десет пута више деце на лечењу у иностранству него пре три године, не десет одсто више, већ 10 пута више. Зато нећу да трпим критике на рачун државе од оних који никад ништа нису урадили, а држе придике", рекао је Вучић додајући да је добро што тај новац и вишак профита Електромреже троше на тај начин.

 

Како је приметио, надао се и чекивао и нешто више од такве фирме, али, додао је, ваљда ће то бити наредне године.

 

Вучић: У здравство улажемо више него претходних деценија

 

Вучић је изјавио да се у српско здравство тренутно улаже више новца, него што је то рађено деценијама уназад и констатовао да Србија данас и она од раније "нису исте земље".

 

Вучић је, одговарајући на питања новинара има ли новца за изградњу додатне зграде Универзитетске дечије клинике, такозване "Тиршове 2", рекао да новца има и да се о томе воде разговори са Канцеларијом за управљање јавним улгањима.

 

Премијер је подсетио да је Влада Србије последњих година улагала у набавку гама ножа, различитих акцелератора и скенера, возила хитне помоћи, реновирање објеката...

 

"Отварамо изванредан Клинички центар у Нишу, крајем марта, а најкасније почетком априла. Биће то ремек дело за српско здравство. Биће и убрзана процедура за Клинички центар Београд, Нови Сад и Крагујевац", најавио је Вучић.

 

Вучић: Задовољан сам пословањем, најбоље године ЕМС-а

 

Вучић је изјавио да је задовољан начином на који су Електромреже Србије пословале у претходне три - четири године, истичући да су то и најбоље године за то предузеће.

 

Вучић је истакао да је за њега важно што су постигнути велики инфраструктурни резултати, али да је још важније колико је новца ЕМС уплатио у буџет Србије, а да истовремено није остао на "просјачком штапу", већ финансијски веома "добро и чрврсто стоји".

 

Он је истакао да је веома добро и што је далековод пребачен преко Дунава од Старчева до Ритопека и Винче.

 

Вучић је истакао да ЕМС никада није тражио публицитет, те да га је имао минимално.

 

"Осим кад одређени политичари, који нису знали шта ће са собом и не умеју да мере ничије резултате, него мере своју сујету и незнање кроз коментаре о ЕМС-у", приметио је Вучић.

 

Говорећи о пројекту ЕМС-а, изградњи "трансбалканског коридора", Вучић је шаљиво приметио да треба мало успорити са изградњом, јер Србија, каже, више зарађује без тог пројекта.

 

"Ми више зарадимо кад то није изграђено. Кад пренос не иде тако брзо, Србија највише зарађује. Шта ми има да чинимо услуге свима на свету, полако са тим, ово дуго ви завршавајте, као што је Београд 2020, Врање 4, то је за нас важно", поручио је Вучић директору ЕМС-а Николи Петровицћу.

 

Премијер се захвалио свим радницима ЕМС-а, који су током поплава и по великој хладноћи показали пожртвованост отклањајући квароре на далеководима, ризикујући понекад и сопствени живот.

 

"Хоћу да се захвалим свим радницима ЕМС-а који су у време поплава и по највећој хладноћи, били и тешко повређени и једва живу главу сачували, док смо ми седели у топлим собама и, као и обично, кукали како нам негде нешто недостаје, јер забога само у Србији услед снега, града и великих недаћа нестаје струја", рекао је Вучић након што је присуствоао потписивању уговора о донацији ЕМС-а Буџетском фонду за лечење деце.

 

Како каже, ти људи су се "пентрали" по далеководима, по снегу и леду, уложили велику енергију и показали љубав према земљи и народу.

 

ЕМС донира пет милиона динара за лечење у иностранству

 

Компанија Електромрежа Србије (ЕМС) донираће пет милиона динара Буџетском фонду за лецење у иностранству, а то је предвиђено уговором о донацији који су данас, у просторијама ЕМС-а, потписали министар здравља Златибор Лонцар и генерални директор ЕМС Никола Петровић, у присуству премијера Александра Вучића.

 

Генерални директор ЕМС-а Никола Петровић истакао је, након потписивања, да ЕМС неколико година послује успешно и са добитком, те да добри финансијски резултати омогућавају спровођење акције, попут данашње.

 

"За разлику од многих, ми се не бавимо спонзорисањем фудбалским или кошаркашких клубова, већ новац дајемо онима којима је потребан, деци којима је потребно лечење", рекао је Петровић.

 

Он је рекао да та компанија донацијом пружа добар пример и осталима, када је реч о друштвеним и хуманитарним активностима.

 

Петровић је навео и да је ово друга година за редом да ЕМС донира новац Фонду за лечење деце у иностранству и додао да се нада да ће мотивисати и друга предузећа да пруже подршку онима којима је неопходна.

 

Министар здравља Златибор Лончар захвалио се запосленима у ЕМС-у што су донацијом препознали да помажу онима којима је најпотребније, а то су оболела деца.

 

Он је истакао да је за две године, колико Фонд постоји, 45 деце отишло на лечење у иностранство, а да је највише њих и излечено.

 

Додао је да су у иностранство послати узорци 89 деце, којој дијагноза није могла да буде постављена у Србији, а који сада имају постављену дијагнозу, као и да су страни стручњаци извршили 20 оперисација или третмана у Србији.

 

"Поносан сам што нема замерки на рад Фонда и наставићемо да радимо", рекао је Лончар и апеловао на све којима је потребно да се обрате Фонду.

 

Приликом додељивања средстава из Фонда приоритет имају деца и и млади, које није могуће лечити у Србији, а средства се могу доделити и за установљавање дијагнозе код деце узраста до 18 година, слањем на дијагностику узорака или пацијента, ако у Србији није могуће установити дијагнозу.

 

Мнистарство здравља основало је Буџетски фонд како би обезбедило додатна средства за лечење обољења, стања или повреда и лечење оболелих од одређених врста ретких болести које су излечиве, а које се не могу успешно лечити у Србији и за које РФЗО не може да обезбеди довољно средстава.

 

Најчешћа обољења због којих је одобравано лечење у иностраним центрима укључивала су церебралну парализу, тешка обољења крвних судова мозга, хемато-онколошка обољења, болести локомоторног система и стечена обољења очију, махом код превремено рођене деце.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана