www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 11.12.2016.

Буџет довољан за здравство, планови нису мали

Буџет за 2017. годину биће довољан за све оно што Министарство здравља планира у наредној години, а планирано је и милијарду и 300 милиона динара за ретке болести, што је десет пута више новца него у 2012. години, изјавио је вечерас министар здравља Златибор Лончар.

 

"Планирали смо милијарду и 300 милиона динара за ретке болести, а 2012. године ту је било 130 милиона, значи да је сад десет пута више", рекао је Лончар на РТС-у.

 

Лончар је навео да је буџет у складу са могућностима и да је довољан за све планове, који уопште нису мали.

 

"Више од две милијарде динара планирали смо за најсавременију опрему за Клинички центар у Нишу, који ће у првој половини следеће године бити отворен. То ће бити најсавременија болница у том делу Балкана", додао је.

 

Према његовим речима, у буџету је одвојен новац за оболеле од дијабетеса, како би се унапредио позивни центар који има више од 2.000 позива и где се одмах добије термин прегледа.

 

"Први пут су и сви пацијенти добили доживотне лекове. Подсећам да је то једна од најскупљих терапија. И иновативни лекови ће проћи на Влади Србије наредних дана, а то је само део онога на шта ће део тог новца бити потрошен", каже Лончар.

 

О трансплантацији органа, Лончар је рекао да је у два и по месеца урађено осам трансплантација јетре, шест трансплантација срца, као и 20 трансплантација бубрега, док је 140.000 људи потписало донорску картицу.

 

"Људи из (међународне организације) Еуротрансплант долазе 27. децембра у Србију и 25. јануара ће се одлучивати да ли ће се ући у ту организацију. То ће много значити јер људи неће водити ове битке да ли ће стићи на трансплантацију или неће, имаћемо сигурност", додаје.

 

Министар здравља је рекао и да је до сада одобрено 513 радних места за медицинске раднике, а да ће вероватно још једна комисија бити до краја године.

 

"Ми хоћемо једну потпуно нову генерацију лекара и медицинског особља, хоћемо ново размишљање, предвидивост. Хоћемо да за пет до 10 година имамо лекаре који другачије размишљају и воде здравствени систем без икаквих потешкоћа", рекао је Лончар.

 

Упитан како ће се решити листе чекања које се прави за поправку старе медицинске опреме, Лончар је рекао да ће сви апарати бити поправљени до нове године и да је са Министарством финансија договорено да се та процедура скрати.

 

Према речима министра, коначно су створени сви предуслови да се српско здравство побољша.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана