www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 14.12.2016.

У 2017.години добровољна ХПВ имунизација

 Јавно слушање „Улога и значај ХПВ имунизације“ одржано је данас у Народној скупштини Републике Србије, у организацији Одбора за здравље и породицу.

 

          Циљ Јавног слушања, на којем су учешће узели представници државних институција, еминентни домаћи лекари, директор канцеларије СЗО, представници професионалних организација и удружења грађана, био је унапређење јавне свести о значају и могућностима превенције рака грлића материце и других ХПВ обољења имунизацијом.

 

          Државни секретар у Министарству здравља Србије Берислав Векић истакао је чврсту опредељеност Владе Републике Србије да се у наредном периоду стопа смртности од овог канцера драстично смањи и коначно у Србији победи рак грлића материце.

 

         „Министарство здравља је на основу препоруке Републичке стручне комисије за инфективне болести и Републичке стручне комисије за гинекологију и предлога Института за Јавно здравље предузело све потребне мере да 2017. година буде година у којој ће и званично почети добровољна ХПВ имунизација дечака и девојчица узраста од 12 година и то на територији целе земље. Упоредо са тим, скрининг програми ће остатати у фокусу, јер само упоредно спроведен програм и примарне и секундарне превенције омогућава смањење обољевања и смртности од болести изазваних Хуманим Папилома вирсом“, рекао је Векић.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана