www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 15.11.2016.

Србија обновила захтев за чланство у Еуротранспланту

Србија је обновила захтев за чланство у Еуротранспланту и уколико борд те организације крајем јануара одобри, наша земља би могла да потпише пробни уговор на годину дана, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

 

Лончар је након састанка са председником борда Еуротранспланта Бруном Мајсером појаснио да би Србија у периоду од годину дана морала да испуни одређене услове, а да би се након пробног периода проверавали резултати и доносиле даље одлуке.

 

Министар је рекао да разговори са представницима Еуротранспланта нису били лаки, јер је Србија пре шест година била на корак да постане придружени члан те организације, али да се повукла, те да би сада требало повратити поверење.

 

"То би за грађане Србије, којима је потребна хитна трансплантација органа, значило да у року од минимум два, три дана добију неопходан орган", рекао је Лончар.

 

У том периоду, стручњаци из Србије одлазили би на обуку у еминентне болнице у Европи, али би и лекари из европских центара долазили у Србију да обучавају колеге и лече и оперишу пацијенте, рекао је Лончар.

 

"То би значило много за Србију. Први део је на Еуротранспланту, да донесе одлуку крајем јануара, а други део је на нама, да испунимо све што је до нас", рекао је министар здравља.

 

Он је рекао да ће стручњаци Еуротранспланта доћи да провере лабораторије, како се раде типизације ткива, транспорт органа, те да провере информациони систем.

 

"Након тога ће борд одлучити да ли ће нас примити на годину дана", рекао је министар.

 

Мајсер је похвалио напоре Министарства здравља, које је покренуло иницијативу за поновни процес укључивања Србије у Еуротрансплант и додао да је тренутно највећи проблем недовољан број органа.

 

"Стопа завештања органа је мала и када би се такве земље прикључиле Еуротранспланту, то би давало нове пацијенте за трансплантацију, а не би пружало органе за трансплантацију. Потребно је направити равнотежу", рекао је Мајсер новинарима.

 

Он је додао да су му министар и његов тим предочили предузете мере како би се стопа завештања органа повећала, додајући да је одушевљен постигнутим.

 

Појаснио је да ће се на почетку радити трансплантације органа посебних група пацијената, који не могу да добију орган у Србији или осетљивих група, као што су деца.

 

Како каже, један од еминентних центара који је део Еуротранспланта помоћи ће на обучавању српских лекара, како би се потпуно обновио програм трансплантације у Србији.

 

"Прво ће се обављати трансплантација у центрима за сарадњу, а онда ћете ви у Србији имати могућност да то радите овде", рекао је Мајерс.

 

Еуротрансплант постоји 50 година, чланице су осам земаља ЕУ, а обухвата око 130 милиона становника.

 

Чланство у Еуротранспланту повећава могућност да пацијент пре добије орган, а органи се распоређују у земље чланице по приоритету и хитности.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана