www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.11.2016.

Кривична пријава због пропуста лекара

Златибор Лончар је изјавио данас да је поднета кривична пријава против лекара Добривоја Бојанића, јер је у извештају о спољној контроли инспекција утврдила да нису испоштоване све процедуре и правила и да је дошло до пропуста који су утицали да дође до смрти дечака Раденка Никодиновића.

 

Лончар је рекао да Бојанић тренутно не ради у Општој болници у Лозници, да се чека одлука Суда части Лекарске коморе Србије, и да је то процес у који се Министарство здравља не меша.

 

Због смрти дечака, који је преминуо након прелома руке од сепсе, Министарство здравља оформило је тимове из клиничких центара и тренутно је између 70 и 90 начелника клиника, професора Медицинског факултета, распоређено је у болницама у Србији и контролишу њихов рад.

 

Због лоших хигијенских услова, лоше организације посла, до сада је смењено 18 директора општих болница, клиника и домова здравља, а Лончар каже да ће такве контроле бити пракса док је он на челу министарства здравља.

 

Нови руководиоци који треба да замене смењене директоре, како каже, морају бити способни да добро организују посао.

 

"Ми лекари смо озбиљно сујетна професија и мислимо да све знамо. Руководилац је тај који треба да помири све њих и ако неко не говори, јер због пацијента морају да буду у добрим односима. Они могу да не говоре ван болнице, а у болници морају да предају један смену другом, а не преко сестара", нагласио је Лончар.

 

Циљ је, како каже, да се смањи број путовања на конгресе у иностраство, а да се повећа посета и едукација лекара у болницама у унутрашњости Србије.

 

"Да будемо искрени да одемо на аеродром, пола авиона је до сада било попуњено лекарима који иду на конгресе, а онда смо дошли у ситуацију да нам се у унутрашњости Србије дешавају такве ствари. Прво морамо да средимо ствари у свом дворишту", рекао је министар.

 

Он каже да му нико не може рећи да је неопходно да оде цела једна клиника на конгрес, већ да је довољно један или два члана и да касније колегама пренесу шта је било.

 

"Инсистирам да фармацеутске куће транспарентно на сајт ставе шта су коме платили и да не путују стално једни исти лекари. Јуримо светска достигнућа, а имамо у унутрашњости овакве ствари", нагласио је Лончар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана