www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.11.2016.

Лончар: Одобрено запошљавање за 234 здравствена радника

Министар здравља Златибор Лончар каже да је одобрено запошљавање 234 здравствена радника, а да ће до краја године још најмање толико њих добити посао у здравственим установама.

 

"Од 234 здравствена радника, 129 су лекари. Одобрење је стигло, сада следи конкурс", рекао је Лончар и додао да ће са новим конкурсом број запослених у здравству у последње две године достићи цифру од 3.000 здравствених радника, да је од тога 1.300 лекара, а да је одобрено 4.000 специјализација.

 

Он је појаснио да ће се водити рачуна да посао добију лекари који су студије медицине завршиле са високом просечном оценом, онима који су дуго волонтирали, који су се истакли, који су се жртвовали да раде без и једног динара.

 

Српском здравству у овом моменту недостају највише анестезиолози, радиолози, педијатри, неуролзи, а Министарство здравља одобравањем специјализација покушава да премости јаз који је настао због забране специјализација у једном периоду.

 

Лончар појашњава да постоје нормативи колико може да се одобри специјализација, али да ће ММФ и Светска банка имати разумевање, јер у овом моменту постоји велики број специјалиста који имају више од 55 година и који су пред пензијом.

 

"Специјализација траје пет година, они имају обавезу још пет година да раде у установи да не могу да оду", појашњава он.

 

Колико српском здравству у овом моменту недостаје здравствених радника, министар здравља није могао да прецизира, али каже се тај број контролише на сваких 15 дана.

 

"У целој Европи и свету одлазе људи где им се понуде бољи услови. Ми не можемо да се ослонимо да радимо пресек једном годишње, то радимо на 15 дана", појашњава Лончар и додаје да се одлазак специјалиста , било у иностранство или у пензију, мора спремно дочекати са довољним бројем специјалиста.

 

"Специјалисту можете да добијете минимум за пет година. Онима којима смо дали специјализацију пре две година, њима минимум треба још три године да буду специјалисти", закључио је министар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана