www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.10.2016.

Лончар: Влада спремна да ради на побољшању наталитета

Влада је спремна да ради на питању демографије, речено је данас у парламенту где чланови владе одговарају на питања посланика, а министар здравља Златибор Лончар каже да Србија не може бити задовољна наталитетом.

 

Према његовим речима, у току је истраживање да ли су жене преко 40 година заинтересоване за вантелесну оплодњу, како би се изменом Правилника она бесплатна вантелесна оплодња омогућила женама до 42 године.

 

Светска здравствена организација има своје критеријуме, а то је 40 година, подсетио је Лончар.

 

“Слазем се да времена мењању и до краја године изаћи ћемо са конкретним ставовима. Гледаћемо на све нацине да то урадимо”, рекао је Лончар и нагласио да Србија не може бити задовољна наталитетом и да ће влада помоћи да се та ситуација промени.

 

Он је подсетио да један део локалних самоуправа у Србији има програм по коме је трећи покушај вантелесне оплодње бесплатан.

 

Посланица СВМ Елвира Ковац указала је да су критеријуми за програм финансијске помоћи за вантелесну оплодњу у Србији различити, да у појединим општинама жене могу да учествују до 44 или чак 50 године.

 

Лончар је истакао да су због великог броја заинтресованих, направљени уговори са приватним клиникама и да не постоји листа чекања, управо због тога што су године ограничавајући фактор.

 

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић каже да у Србији сваке године има 38.000 мање,те да је популациони тренд негативан.

 

Она је истакла да се граница родитељства помера и да се размишља о томе да се број година за вантелесну оплодњу повећа, уз напомениу да треба узети ставове стручњака о томе.

 

Она је закључила да је влада спремна да ради на питању демографије.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана