www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 23.11.2016.

Бирократија не сме да буде препрека за иновативне лекове

Бирократија више не може да буде препрека за увођење иновативних лекова на позитивну листу, рекао је министар здравља Златибор Лончар и додао да ће грађанима Србије 23 иновативна лека у најкраћем року бити доступна, јер је данас почело потписивање посебних уговора са фармацеутским компанијама.

 

"Одлуку који ће лекови бити на листи донела је Републичка стручна комисија, одобрили су стручњаци који се баве том облашћу, који су код нас најискуснији и признати у свету", рекао је Лончар новинарима у Београду.

 

Он је додао да ће инсистирати да сви потписани уговори буду објављени, да грађани знају који лекови о трошку обавезног здравственог осигурања ће бити набављени, по којој цени.

 

Министар каже да се са увођењем нових лекова неће стати, те да ће бити направљена стратегија за наредних четири, пет година, како би пацијенти знали шта могу да очекују, али и фармацеутске компаније чији је циљ да лекове продају.

 

"Фармацеутске компаније врше притисак и лобирају, али је на нама да останемо чврсто на земљи, да гледамо интререс пацијената и да нам они буду на првом месту", појаснио је министар.

 

Он је додао да бесплатног здравства нема, да је оно скупо, а да је циљ да се новац у здравственој каси на најбољи могући начин искористи.

 

"Грађани Србије после толико година имају једну лепу вест иза које је стао и премијер и влада и што смо обећали данас се остваруије", закључио је министар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана