www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 23.11.2016.

Ускоро конкурс за ординације које ће се бавити здравственим туризмом

Министар здравља Златибор Лончар каже да ће у наредних десет дана бити расписан конкурс за одабир приватних стоматолошких ординација и ординација за естетску хирургију које ће се бавити здравственим туризмом, а које ће промовисати Министарство здравља.

 

"На сајту Министарства здравља биће расписан конкурс о свим условима који треба да се испуне, а затим ће комисија да контролише да ли су ти критетријуми испуњени", рекао је министар здравља након састанка са представницима Радне групе за здравствени туризам.

 

Лончар је додао да је здравствени туризам неискориштени потенцијал у Србији, те да је Министарство здравља одлучило да се активно укључи на његовом јачању, тако што ће да помогне приватним здравстрвеним установама које се баве естетском хирургијом и стоматологијом да привуку пацијенте из иностранства.

 

У сарадњи са Министарством трговине и туризма, како каже, Министарство здравља имаће свој штанд на свим будућим сајмовима туризма и на тај начин у Европи и свету промовисати стоматолошке ординације и ординације за естетску хирургију које ће се бавити здравственим туризмом, а које буду одабране на конкурсу.

 

"Очекујемо да то буде један сређен систем. Не само да ћемо промовисати те ординације, већ ће министарство здравља гарантовати за квалитет њихових услуга. Мислимо да је то огроман потенцијал за Србију и да ће Србија много добити", нагласио је министар.

 

Он је појаснио да сви који у Србију дођу из иностранства на неку интервенцију, одредаће у хотелима, трошити новац, те да је то велики потенцијал.

 

Председник Републичке стручне комисије за пластичну хирургију проф. Марјан Новаковић указао је да је здравствени туризам веома заступљен у земљама у окружењу.

 

"Почећемо са реконструктивним и естетским операцијама. Има пуно заинтересиваних људи, то је пре свега људи из наше дијаспоре и странци који живе у њиховиом окружењу", рекао је он.

 

Како каже свака ординација, која жели да се укључи, мора испунити одређене критеријуме: да простор изгледа пристојно, да имају одговарајућу опрему и адекватан кадар и искуство.

 

Специјалиста протетике Милоје Стефановић каже да се Стоматолошка комора са Министарством здравља укључила у ту акцију, те да је формирана комисија која ће контролисати ординације, да ли испуњавају услове.

 

Државни секретар у Министарству здравља др Мехо Махмутовић нагласио је да Србија има добро здравство, добру понуду, те да ће наша земља покушати да буде конкурентна у тој области.

 

"Ми имамо велику дијаспору, а здравствене услуге у свету су јако скупе. То је наша шанса. За сада планирамо да здравствени туризам развијама у области стоматологије и пластичне хирургије. У наредном периоду видећемо да се то прошири на још неке области као што су РХ центри", нагласио је он.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана